U ŠIBENIKU OBILJEŽENA OBLJETNICA ‘RUJANSKOG RATA’: Po prvi put obilježen i dan šibenskih branitelja

23.09.2022. 18:20:00

U Šibeniku je prigodnim programima završeno obilježavanje 31. obljetnice Rujanskog rata, u sjećanje na obranu grada i šibenskog kraja od intenzivnih napada velikosrpskih agresora i JNA od 11. do 22. rujna 1991., čime je spriječeno presijecanje juga Hrvatske.

Po prvi put proslavljen je i Dan hrvatskih branitelja Šibensko – kninske županije.

Završna svečanost obilježavanja Rujanskog rata na šibenskom području počela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kraj Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj.

Nastavila se komemoracijom kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Baldekinu, odakle je krenuo mimohod glavnom gradskom prometnicom do Trga Pavla Šubića I.

Uz šibensko – kninskog župana, Marka Jelića, njegovu zamjenicu Iris Ukić Kotarac, predstavnike gradova Šibenika, Vodica, Skradina i Drniša te Općina Unešić i Rogoznica te članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obilježavanju Rujanskog rata za Šibenik nazočili su izaslanicima državnog vrha, među kojima brigadni general Dražen Ressler kao izaslanik predsjednik RH Zorana Milanovića.

Obilježen i Dan hrvatskih branitelja Šibensko – kninske županije

Danas je po prvi put obilježen i Dan hrvatskih branitelja Šibensko – kninske županije na inicijativu dožupanice Iris Ukić Kotarac koja se na Trgu ispred zgrade Županije zahvalila svima koji su podržali tu ideju. 

“Rujanski rat je iza nas. Prošla je puna 31 godina i u ovom vremenu, u slobodi, više smo se dijelili nego spajali. Sretna sam što možemo proslaviti Dan hrvatskih branitelja Šibensko – kninske županije. Imamo što slaviti, a potrebno je samo držati se zajedno“, poručila je dožupanica Ukić Kotarac.

Doprinos obilježavanju 31. obljetnice Rujanskog rata, kada je na današnji dan 1991. godine od neprijatelja oslobođen Šibenski most, dali su članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika te Udruženje obrtnika Šibenik, koji su građanima na Trgu Pavla Šubića I. pripremili oko 200 kilograma dagnji i podijelili oko 500 porcija.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V/Foto: 113 brigada

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.