U SPOMEN NA POGINULE HRVATSKE PANKERE: ‘Satana Panonskog ubila je UDBA!’

15.04.2016. 13:18:05

"Ako dirnete hrvatskom (vinkovačkom) punkeru nešto što je njegovo, on se neće libiti niti zatvora, ako mora braniti svoje. Svoj na svome, makar to groblje bilo", kaže Ivan Dujmić. Punk – rock je stigao u Hrvatsku davne 1978. godine, piše Ivan Dujmić na stranicama Hrvatskog Obrambenog Štiva. “U tadašnjoj komunističkoj tvorevini, socijalističkoj republici Hrvatskoj je taj pokret začinjen buntovništvom, revoltom i otporom prema vlastima bio pravo osvježenje. Pišem iz osobne perspektive, i perspektive mojih prijatelja. Roditelji su nam bili zagušeni komunističkom ideologijom, verbalnim deliktom i UDBA-škim metodama praćenja, prijavljivanja svih nepoćudnika tadašnjeg sistema. U Vinkovce je punk rock stigao sa kultnom grupom Pogreb X, kojoj je osnivač za neupućene bio Vladimir Adolf Soldo, legendarni anarhist iz vinkovačkog vrtnog naselja. Uz njega se u grupi pojavljuje vokalni izvođač Ivica Čuljak – alias Satan Panonski, koji je svojim scenskim nastupima šokirao tadašnju vlast komunističku i UDBA-šku strukturu u Vinkovcima i diljem Hrvatske. Godine 1991., početkom agresije na Hrvatsku su većina, mogu slobodno kazati, 99 % punkera iz Hrvatske stali u obranu tradicionalnih vrijednosti – Bog, obitelj, Domovina! Netko bi rekao da su punkeri možda licemjerni, u smislu da ne priznaju druge osobe pored sebe, što je možda točno. No ako dirnete hrvatskom (vinkovačkom) punkeru nešto što je njegovo, on se neće libiti niti zatvora, ako mora braniti svoje. Svoj na svome, makar to groblje bilo. Prije bih rekao, da je punk rock bio jedno polje iz kojeg su nicale razne zamisli, ideje, pa tako i domoljubne hrvatski orijentirane zamisli, koje danas nakon više od 30 godina imaju takav korijen da ih više nitko ne može sasijeći. Ivica Čuljak, je ubijen u Vinkovcima 1992 godine, pod misterioznim okolnostima. No, moje osobno mišljenje jeste da je ubijen u klasičnom atentatu UDBA-e, koji i danas imaju repove i korijene u Vinkovcima i Hrvatskoj. U prilog tome jeste i UDBA-ška struktura vlasti, policije, MORH-a, SOA (obavještajna agencija), socijalna skrb, kao i sve u Hrvatskoj. U spomen na poginule punk-rockere, motoriste  u Domovinskom ratu od 1991-1995, i na sve one koji su umrli i izvršili suicid u nemilosrdnom specijalnom ratu protiv Hrvata/ica, domoljuba, invalida i dragovoljaca, te svima onima koji su na bilo kakav način pridonijeli raspadu naših obitelji, prilažem znakovitu zvučnu poruku.”

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.