U Srbiji zavaladala panika zbog Ivice Todorića: Postajemo hrvatska kolonija!

18.06.2013. 17:55:49

Nakon što je Agrokor kupio slovenski Mercator, Todorić je u Srbiji dobio 126 trgovina Mercatora S i Rode, pa će sa 165 trgovina Idee imati ukupno 291 objekt. 'Todorić će sad imati veću kontrolu nad našom privredom jer će određivati što će se prodavati u trgovinama u Srbiji – smatra Papović.

Nakon što je Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, preuzeo Roda trgovine i Mercator S, Srbija je bliža tome da postane južna ili istočna hrvatska pokrajina, odnosno kolonija, jer će domaća roba sve teže dolaziti do trgovina koje posluju kod nas, rekao je za Kurir Goran Papović, predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Nakon što je Agrokor kupio slovenski Mercator, Todorić je u Srbiji dobio 126 trgovina Mercatora S i Rode, pa će sa 165 trgovina Idee imati ukupno 291 objekt.

- Todorić će sad imati veću kontrolu nad našom privredom jer će određivati što će se prodavati u trgovinama u Srbiji – smatra Papović.

Mnogi koji se bave trgovinom, nastavlja on, tvrde da sad nećemo imati monopol, ali to nije točno.

- Agrokor će imati više od 40 posto tržišta maloprodaje, a u velikim gradovima mnogo više – navodi on.

U Srbiji će u trgovinama Agrokora, pošto preuzmu slovenski Mercator, biti manje robe domaćih dobavljača, smatraju u srpskom Ministarstvu trgovine, prenosi internetski portal B92.net.

- Spajanjem trgovina u vlasništvu Agrokora i Mercatora u Srbiji, biti će zatvorena vrata domaćim proizvođačima. Veliki dio proizvoda dolaziti će iz matičnih zemalja, što je normalno, jer oni nisu tu da razviju srpsko gospodarstvo već svoje -  rekao je državni tajnik u Ministarstvu trgovine Srbije Dragovan Milićević.

Dodao je da je takva situacija “znak za uzbunu” i da moraju biti poduzete mjere za dolazak drugih trgovačkih lanaca u Srbiju.

- Jedini lijek je da dođe nekoliko moćnih lanaca koji bi razbili sadašnje stanje - ocijenio je Milićević.

Agrokor je 14. lipnja potpisao ugovor o kupovini 53,12 posto dionica Mercatora.

Po Milićevićevoj procjeni, Agrokor će nakon preuzimanja Mercatora u Srbiji imati oko 36 posto udjela na tržištu trgovine, i to u početkuneće imati veći utjecaj na cijene.

-Nakon što Agrokor preuzme Mercator, taj trgovinski lanac i Delhaize će imati oko 73 posto tržišnog udjela u Srbiji -  rekao je Milićević, prenosi B92.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: