U SRBU Govorili Pusić, Pupovac i Mesić, došli protuprosvjednici

29.07.2017. 14:20:44

PROSVJEDNICI PORUČUJU 'KRVAVI SRB' 'Bijedni pokušaji pojedinih grupica pokušavaju omesti ovaj skup zbog čega smo pod snažnim policijskim nadzorom', rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić Napeto je u Srbu. Predstavnici SABA-e i SNV-a odganizirali su 'narodni zbor', ali su se pojavili i protuprosvjednici. Kako ne bi došlo do incidenata sve osiguravaju brojni pripadnici policijskih snaga.
U povodu Dana ustanka 27. srpnja 1941., Savez antifašističkih boraca Republike Hrvatske, Srpsko narodno vijeće i Općina Gračac organizirali su 'narodni zbor' kojim obilježavaju taj dan i odaju počast ustanicima te civilnim žrtvama palim 1941. godine. Istovremeno, protuprovjednici poručuju da se ovdje ne slavi ustanak već veliča četništvo te spominju pokolj koji se dogodio u Srbu. Prosvjednici s transparentima Imaju transparente s natpisima "Krvavi Srb" i "Tko ne voli Hrvatsku neka ide iz nje". Među njima je i Dražen Keleminec, predsjednik Autohtone - Hrvatske stranke prava. Oni su i organizirali protuprosvjed. Govornici u Srbu pak kritizirali su premijera te protuprosvjednike. "U Srbu se dogodio masovni narodni ustanak potaknut strašnim zločinima koje su ustaše Maksa Luburića počinili nad stanovnicima ovog kraja. Ustanak su organizirali ljudi koji zaslužuju naše najdublje poštovanje jer su se suprotstavili fašizmu dok je on bio na vrhuncu", rekao je u govoru Zoran Pusić. "Nedopustivo je da premijer osniva stručno Povjerenstvo i od njega traži mišljenje što napraviti s pločom u Jasenovcu s natpisom "Za dom spremni". Nedopustivo je da je stranka koja je dobila relativanu većinu na parlamentarnim izborima i relativnu većinu na lokalnim izborima u Zagrebu aktivno pomaže NDH nostalgičare da zatru simbole narodnooslobodilačke borbe i, među ostalim, i promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu", dodaje Pusić. Još je jednom kritizirao premijera Plenkovića zbog ploče s natpisom 'Za dom spremni' u Jasenovcu. "U Hrvatskoj su ugroženi i antifašizam i demokracija", rekao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Mesić: Bijedni pokušaji pojedinih grupica Nakon njega je govor održao bivši predsjednik RH Stjepan Mesić. "Drago mi je da sam ponovno ovdje s vama da obilježimo značajnu obljetnicu , jednu od najznačajnijih u našoj povijesti. Bijedni pokušaji pojedinih grupica pokušavaju omesti ovaj skup zbog čega smo pod snažnim policijskim nadzorom. Istinu se može neko vrijeme potiskivati, ali je se ne može pobijediti", kazao je Mesić, a prenosi dnevnik.hr. Obratio se i Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća. "Hvala vam što ste došli da pokažete da štujete iste vrijednosti koje su štovali i ustanici. Od njih nećemo nikada odustati. Ustanak je nastao zbog strašnih zločina", rekao je Pupovac. Udruga Hrvatska akademska zajednica domovine i dijaspore ranije je najavila postavljanje spomen ploče na rodnu kuću zapovjednika Jure Francetića u mjestu Vivoze, nedaleko Otočca. Posljednji pokušaj spriječila je policija i to 1. srpnja kada su im oduzeli ploče, a njihovu ideju osudio je i državni vrh.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.