U SUBOTU NA HRT-U Najnoviji film o Hrvatu koji je zapisan u američku povijest kao junak nad junacima

07.12.2018. 09:33:05

Za svoj junački čin, u kojem je izgubio život, Tomich je posmrtno odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost. U produkciji Hrvatske televizije snimljen je dokumentarni film ‘Heroji se ne zaboravljaju’ o američkom junaku hrvatskog podrijetla, Petru Hercegu Tomiću, u SAD-u poznatom kao Petar Tomich, koji je žrtvujući svoj život u japanskom napadu na Pearl Harbour 7. prosinca 1941., spasio živote nekoliko stotina mornara s američkog broda USS Utah, a premijera filma je u petak, 7. prosinca, u Zagrebu. Za svoj junački čin, u kojem je izgubio život, Tomich (1893.-1941.) je posmrtno odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost- Medaljom časti, koju dodjeljuje Vlada Sjedinjenih Američkih Država, izvijestila je Hrvatska televizija. Redatelj filma je Ištvan Filaković, scenaristi su Vladimir Brnardić i Nenad Bach, direktor fotografije Dražen Lipka, montažer Mladen Radaković, glazbu je skladao Nenad Bach, a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog original je snimio Simfonijski orkestar HRT-a. Svečana premijera dokumentarnog filma ‘Heroji se ne zaboravljaju’, proizvedenog u Dokumentarnim sadržajima HRT-a, bit će u petak 7. prosinca, u 18 sati u Domu Oružanih snaga RH ‘Zvonimir’, a uveličat će je Simfonijski orkestar HRT-a koji će pod ravnanjem Olje Dešića tom prigodom izvesti originalnu filmsku glazbu Nenada Bacha, hrvatskog glazbenika, koji od 80-tih godina živi u SAD-u. Film ‘Heroji se ne zaboravljaju’, u trajanju od 52 minute, bit će prikazan i na Hrvatskoj televiziji, u subotu, 8. prosinca, na Prvom programu – HTV 1, u 13,15 sati. Medalja časti SAD-a dodijeljena obitelji Petra Hercega Tonića, 2006. na brodu američke ratne bolnice U dokumentarnom filmu se podsjeća kako je među prvim žrtvama iznenadnog japanskog napada na Pearl Harbour 7. prosinca 1941. godine, kojim je počeo Drugi svjetski rat na Pacifiku, bio američki bojni brod Utah. Pogođen s dva torpeda, naglo se počeo prevrtati, a samo je hrabrost i požrtvovnost šefa stroja, časničkog namjesnika Petra Tomicha, spriječila eksploziju kotlova i veće žrtve među posadom. Za svoj junački čin, u kojem je izgubio život, Tomich je posmrtno odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost Medaljom časti, koju dodjeljuje Vlada Sjedinjenih Američkih Država. I koliko god bio uzbudljiv život i smrt ovog hrabrog vojnika, hrvatskog iseljenikam, toliko je bila uzbudljiva i potraga za njegovim hrvatskim potomcima kojima bi se medalja uručila. Poslije gotovo desetljeća potrage i dokazivanja, pa čak i sudskih postupaka, umirovljeni američki kontraadmiral Robert Lunney našao je Tomicheve potomke u Prologu u Hercegovini. Poslije šest i pol desetljeća jedna od rijetkih neuručenih Medalja časti dodijeljena je obitelji Petra Hercega Tonića, 2006. godine, na palubi najvećeg nosača zrakoplova američke ratne mornarice Enterprise, usidrenim u akvatoriju ispred Splita. hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.