U Varaždinu 23. obljetnica oslobođenja od JNA

22.09.2014. 16:22:02

U Varaždinu je danas svečano proslavljena 23. obljetnica oslobođenja grada i županije, kada je 22. rujna 1991. JNA napustila Varaždin bez borbe, a zarobljeno oružje višestruko premašilo ono što su hrvatski branitelji do tada imali. Izaslanstva Varaždinske županije, grada Varaždina, 104. brigade Hrvatske vojske i 7. gardijske brigade “Puma” položila su vijence kod Križa zahvalnosti, postavljenog prije tri godine uz župnu crkvu sv. Nikole u Varaždinu. Paljenjem svijeća za poginule branitelje pridružila su im se izaslanstva varaždinske Policijske uprave te roditelji poginulih branitelja. U svečanom mimohodu bile su zastave 104. brigade i 7. gardijske brigade “Puma” te udruga branitelja Domovinskog rata. Predsjednik tadašnjeg Kriznog stožera Čedomil Cesarec istaknuo je to bila prva prava oružana pobjeda u Domovinskom ratu koja je, osim velike količine oružja, dala i nemjerljiv moralni poticaj hrvatskim braniteljima. “Zahvaljujući požrtvovnoj borbi varaždinskih policajaca i dragovoljaca te nesebičnoj pomoći velike većine građana Varaždina, bez ičije pomoći sa strane, izvršili smo zadaću hrvatskoga vrhovnog poglavara dr. Franje Tuđmana i oslobodili grad od okupatora, spriječili razaranje svojih domova, sačuvali živote građana i ostvarili blistavu vojnu pobjedu nad neprijateljem te time spriječili njegove planove da agresijom na Hrvatsku zauzme kompletan teritorij i sruši demokratsku vlast”, rekao je Cesarec, dodajući da su mnogi branitelji nakon rata ponižavani i kažnjavani ili im se sudi što su se borili za svoj dom i domovinu, a agresore i ubojice se abolira. Zapovjednik obrane grada pukovnik Ivan Rukljić rekao je kako treba odati priznanje i zahvalnost svima koji su sudjelovali u obrani Varaždina, od policije i dragovoljaca do djelatnika komunalnih poduzeća i svih onih koji su se brinuli za obrambene snage. Kako je rekao, muče ga pokušaji rehabilitacije ratnih zločinaca. Zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Vjeran Radelić rekao je kako 23 godine nakon toga 22. rujna 1991. još jače moramo isticati značaj varaždinske pobjede, presudne za Domovinski rat, a varaždinski župan Predrag Štromar rekao je kako poginulim braniteljima dugujemo vječnu zahvalnost te da je sada na nama da državu gradimo tako da svi građani u njoj žive sretno i prosperitetno. Izvor: narod.hr/h https://www.youtube.com/watch?v=L3Vo4HYqF7Y

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.