U Velikoj nađeni ostaci stare crkve iz 14. stoljeća

04.07.2013. 13:28:04

Sve otkrivene grobnice će biti sačuvane u izvornom obliku i prekrivene novim podom

U veličkoj crkvi sv. Augustina čiji najstariji dijelovi potječu iz gotičkog razdoblja prof. arheologije Dubravka Sokač Štimac obavila je arheološki nadzor nad zemljanim radovima u unutrašnjosti crkve zbog postavljanja novog poda u njezinoj lađi. - U lađi crkve otkrivena su tri nivoa poda od četvrtastih i šesterokutnih cigli, a najznačajniji nalaz u lađi su ostatci stare crkve iz 14. stoljeća, nađen je dio gotičkog rebra i dio baze stupa. Tijekom nadzora u lađi crkve otkriveno je 8 zidanih baroknih grobnica iz 18. stoljeća, a dvije grobnice su arheološki istražene i u njima je pronađeno mnogo vrijednih nalaza. Sve grobnice su smjera istok - zapad, zidane su ciglom, a iznutra su ožbukane. Sačuvani su dijelovi drvenih sanduka, kovani željezni čavli i dijelovi okova sanduka. U dvije grobnice koje su istražene pronađeni su ostaci desetak pokojnika s bogatim grobnim prilozima – ističe prof. Dubravka Sokač - Štimac kojoj su u radovima pomagali mag. arheol. Goran Đurđević i mag. arheol. Marijana Matijević. U grobovima su među ostalim nađena tri sačuvana brončana križa od krunice s drvenim unutarnjim dijelom i bijelim ukrasom, dva raspela, od kojih je jedno brončano, a ono veće brončano pozlaćeno te desetak brončanih medaljica različitih veličina. Na više medaljona prikazan je sv. Antun s malim Kristom na aversu i sv. Franjo na reversu. Uz jedan ženski grob nađeni su ostaci ukrasa s odjeće. U unutrašnjosti jedne grobnice na zapadnoj strani uočeni su zidovi stariji od baroknih, a na površini blizu grobnice otkopan je zid dužine jednog metra i debljine 0,80 metra smjera sjever - jug, vjerojatno iz starije faze crkve. Sve otkrivene grobnice će biti sačuvane u izvornom obliku i prekrivene novim podom. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE U Velikoj nađeni ostaci stare crkve iz 14. stoljeća U Velikoj nađeni ostaci stare crkve iz 14. stoljeća

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.