U Vukovarskoj županiji 1.388 vraćenih osobnih iskaznica jer ne žive u Hrvatskoj

07.10.2014. 09:10:12

Policija je “odjavila” prebivalište za 189 građana ŽUPANJA - Policija u Vukovarsko-srijemskoj županiji intenzivno češlja adrese u potrazi za lažno prijavljenim građanima. Akcija se provodi u skladu s novim Zakonom o prebivalištu, prema kojem su obvezni po službenoj dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe za koju se terenskom provjerom utvrdi da stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili ih o tome obavijeste tijela javne vlasti te druge pravne ili fizičke osobe. PU vukovarsko–srijemska donijela je ukupno 189 takvih rješenja nakon terenske provjere. Prema postojećem zakonu, nakon što neka osoba dobije rješenje o odjavi prebivališta, obvezna je u policijsku postaju donijeti osobnu iskaznicu na poništenje. Ako to ne učini, a prilikom policijske provjere se zatekne s tom osobnom iskaznicom, ili je negdje upotrijebi, slijedi novčana kazna od 5.000 kuna. Sedmerostruko je veći broj osoba koje su se same “prijavile” u policijskim postajama. Čak 1.388 građana koji su imali prijavljeno prebivalište na području Vukovarsko-srijemske županije na vlastiti ga je zahtjev odjavilo, doznajmo od glasnogovornika PU vukovarsko–srijemske Domagoja Džigumovića. Više od polovice toga broja odnosi se na PP Vukovar, njih 759, a potom slijede PP Vinkovci sa 274, a u PP Županja osobne je iskaznice vratilo 126 osoba. U Otoku je do sada evidentirano 112 slučajeva odjave prebivališta, u PP Vrbanja 56, u PP Tovarnik 45, a najmanji broj, samo njih 16, do sada je zabilježen u PP Ilok. Zakon o prebivalištu u Hrvatskoj, usvojen prošle godine, propisao je da su osobe koje ne žive na adresama u RH dužne do 29. prosinca ove godine odjaviti prebivalište i vratiti osobnu iskaznicu. Obveza odjave prebivališta u RH postoji za one hrvatske državljane koji su se iselili iz RH radi trajnog nastanjenja u drugoj državi i one koji nikad nisu živjeli na adresi koja im je upisana kao prebivalište. Prebivalište moraju odjaviti prije iseljenja, a ako su to propustili učiniti, odjavu mogu zatražiti i preko nadležne diplomatske misije - konzularnog ureda RH u državi u koju su se iselili. Hrvati koji žive u BiH, a imaju osobne dokumente s prebivalištem u Hrvatskoj, počeli su vraćati osobne iskaznice i tražiti njihovo poništenje. Ako ne odjave prebivalište i ne vrate iskaznicu, prijeti im novčana kazna do 5.000 kuna i oduzimanje osobne iskaznice. Procjenjuje se da više desetaka tisuća Hrvata iz BiH posjeduje i hrvatske dokumente, a s obzirom na to da se odjavom prebivališta ne gubi hrvatsko državljanstvo, dio njih se odlučio odjaviti i vratiti iskaznice te izbjeći novčane kazne koje bi ih mogle zahvatiti nakon 29. prosinca.  
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.