U Vukovaru Vlada RH treba donijeti moratorij na uvođenje ćirilice!

06.09.2013. 21:01:13

Vukovar,grad heroj treba izuzeti iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina a primarno bi Vlada RH trebala donijeti moratorij na uvođenje ćirilice.

Smatramo da još nije vrijeme uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru jer mnogi građani grada Vukovara a poglavito stradalnici čije rane još nisu zacijelile i mnogima nestalima se još ništa ne zna i nisu pronađeni nestali.

Isto tako srpska nacionalna manjina nije ništa poduzela u pomoći hrvatskoj većini u Vukovaru u rješavanju pronalaska nestalih,procesuiranju ratnih zloćina i zločinaca.Političari,predstavnici srpske nacionalne manjine nisu doprinijeli suživotu srpskog i hrvatskog naroda.Nažalost suprotno,poremetili suživot dvaju naroda na prostoru Vukovara pa tako i Republike Hrvatske gledajući svoje političke interese a ne interese dvaju naroda.

Predstavnici srpske nacionalne manjine nisu se pridružili koloni sjećanja,ispričali i poklonili stradalnicima i Hrvatskoj za ratne zločine,silovanja žena u Domovinskom ratu,za poginule,za nestale,koje su počinili njihovi sunarodnjaci.Zato ne vidimo razloge zašto Vlada RH im ide na ruku srpskoj manjini oko dvojezičnosti,kao da je to najveći problem u Hrvatskoj i kao da nema drugih problema,kao što je gospodarsko stanje,nezaposlenost,pad standarda i procesuiranje UDBA-ša i LEX PERKOVIĆA.

Isto je rekao i predsjednik RH Ivo Josipović za gospodina Pupovca koji je jedan od poznatijih predstavnika srpske nacionalne manjine,a to je da  ni izbliza nije veliki zagovaratelj pomirbe Hrvata i Srba kako to nekada želi pokazati. U mnogim područjima Hrvatske vodi politiku nacionalnih sukoba niskog intenziteta.tek toliko da Srbima pokaže da trebaju zaštitnika poput njega;kaže predsjednik RH Ivo Josipović a da je tome tako, dovoljno govori priopćenje SNV-a.

Također  je poznato  da u Vukovaru ima više glasača nego li stanovnika,pa se stoga da naslutiti da bi popis stanovništva u Vukovaru mogao biti neregularan I netočan,pa možda i lažan.Upitno je dali u Vukovaru Srpske nacionalne manjine ima 33%.

Poznato je da u praksi zemalja Europske unije,pravo na dvojezičnost  imaju nacionalne manjine koje imaju 50% stanovništva.Isto tako po povelji Europske unije, nacionalna manjina ima pravo na dvojezičnost,ako se jezik razlikuje od domicilnog jezika,što to nije slučaj hrvatskog i srpskog jezika jer su oni malte ne identični i pripadaju štokavskom govoru,što znači da se bitno ne razlikuju.

Na osnovu svih činjenica,tražimo od Vlade RH,da kada su mogli uvesti Lex Perković, mogu mijenjati i Zakone i kojim se uvodi ćirilica u Vukovar,da se za dobro srpske nacionalne manjine i hrvatske većine stvore temelj za suživot građana,Srba i Hrvata u Vukovaru.Od Vlade RH i premijera Milanovića tražimo da se prioritetno uvede moratorij na dvojezičnost u Vukovaru kako bi se smirile tenzije.

Mi ne kažemo da se Zakoni i Ustav RH ne moraju poštovati…u svakom slučaju DA……ali zato je tu Vlada RH,Sabor RH,politika i političari,da stvore preduvjete za bolji suživot građana mijenjajući Zakone i Ustav,jer ako se može brzopotezno mijenjati Ustav zbog Europske unije i gospodina Lex Perkovića….ne vidimo zašto bi to u ovome slučaju bio problem.

Na kraju krajeva ćirilica u Vukovaru može još sačekati,Hrvatska Vlada ima mnogo bitnijih problema od ćirilice u Vukovaru,pa stoga se postavlja pitanje;Dali ova Vlada postavljanjem dvojezičnih ploča ne/svjesno izaziva nemire,kako bi bi pogled javnosti „sklonila „sa bitnijih problema koje nije sposobna sama riješiti?

Predsjednik:

Dragomir Čelebić-Drago

Europski centar za ljudska prava

Autor: