U zadnja 24 sata 1.321 novi slučaj zaraze, umrla 21 osoba, oporavilo ih se 998

28.03.2021. 12:09:00

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je danas ukupno 10.092. Među njima je 1.201 pacijent na bolničkom liječenju. 

Nacionalni stožer civilne zaštite u nedjelju je izdao priopćenje s najnovijim podacima o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježen je 1.321 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10.092.

Među njima je 1.201 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 121 pacijent. 

Preminula je 21 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 267.222 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5.893 preminulo, ukupno se oporavilo 251.237 osoba od toga 998 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 30.327 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.527.320 osoba, od toga 7.589 u posljednja 24 sata.

Ukupno je do danas cijepljeno 348.648 osoba, od kojih je 266.900 cijepljeno s jednom dozom, dok je 81.748 osoba cijepljeno s dvije doze. Ukupno je do danas utrošeno 430.396 doza cjepiva, navodi se u priopćenju.

Inače, za usporedbu, u nedjelju prije tjedan dana zabilježena su 834 nova slučaja zaraze, provedena su 6.884 testa, a samoizolacija je bila propisana za 22.914 osoba.

IZVJEŠĆA LOKALNIH STOŽERA

U Sisačko-moslavačkoj županiji četiri novozaražene osobe

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla su 24 sata zbog manjeg broja testiranih, zabilježene samo četiri novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19.

Kako stoji u dnevnom izvješću Županijskog stožera civilne zaštite, tri novozaražene osobe su s područja grada Kutine, a jedna je iz Popovače.

Stožer moli sve stanovnike županije za razumijevanje i odgovornost, te apelira da se i nadalje pridržavaju odluka i mjera Nacionalnog stožera kako bi spriječili daljnje širenje ove zarazne bolesti.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 15 novozaraženih koronavirusom

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 15 novih slučaja zaraze koronavirusom, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Desetero novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, dvije novozaražene osobe su iz općine Veliko Trojstvo, a po jedna s područja je grada Daruvara i općina Šandrovac i Đulovac.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 18 pacijenta zaraženih koronavirusom. Na respiratoru nema pacijenata, a na opservaciji su tri pacijenta.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije je 797 osoba.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 52 novozaražena, dva umrla

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, od kojih je 13 utvrđeno brzim antigenskim testom, a umrle su dvojica muškaraca, izvijestio je u nedjelju županijski stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 19 osoba iz Dubrovnika, 16 iz Orebića, po dvije iz Blata, Dubrovačkog primorja, Konavala, Metkovića, Vele Luke i Župe dubrovačke, jedna iz Stona te četiri koje nemaju prebivalište u županiji. Ukupno je zaraženo 26 muških i 26 ženskih osoba, a 33 ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Oporavila se 48 osoba, a umrla su dvojica muškaraca iz Dubrovnika rođeni 1936. i 1942. godine.

Od 48 oporavljenih njih 17 je iz Dubrovnika, deset iz Metkovića, devet iz Župe dubrovačke, pet iz Ploča, dvije iz Konavala te po jedna iz Dubrovačkog primorja, Orebića, Pojezerja i Slivnog kao i jedna osoba koja nema prebivalište u županiji.
U posljednja 24 sata obrađeno je 248 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 53 167.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 67 osoba. Devet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih šest na invazivnoj, a tri na neinvazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 1416 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je pet kršenja mjere samoizolacije, od čega dva na granici. Od početka pandemije zabilježeno je 564 kršenja te mjere.

Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Još 23 novooboljele osobe u Šibensko-kninskoj županiji

U protekla 24 sata su na području Šibensko-kninske županije 23 osobe oboljele od covid-19 infekcije te je trenutno 498 aktivnih slučajeva oboljenja, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U šibenskoj bolnici liječe se 34 osobe, od kojih su tri na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi jedna osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1334 osoba.
U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 65 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Osijek: U Županiji 25 novozaraženih, umrla jedna osoba

Od posljedica zaraze koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji umrla je jedna osoba, u dobi od 73 godine, a u protekla 24 sata potvrđeno je 25 novih slučajeva zaraze, objavio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) i županijskom  Zavodu za javno zdravstvo u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 227 uzoraka, od kojih je 25 bilo pozitivno na koronavirus. Šest novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, tri na području Antunovca, po dvije na području Belog Manastira, Belišća i Našica, dok je u ostalim mjestima potvrđen po jedan slučaj zaraze, priopćili su iz Stožera.

Na bolničkom liječenju je 61 osoba oboljela od covid-19, i to 47 u osječkom KBC-u, od kojih je 12 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 14 pacijenata s tim oboljenjem.

Na području Županije u samoizolaciji je trenutno 1.561 osoba.

Policijski službenici proveli su 12 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje, na području Postaje granične policije Dalj. Obavili su i 126 nadzora ugostiteljskih objekata i nisu utvrdili kršenja propisanih mjera, navodi osječko-baranjski Stožer.

U Primorsko-goranskoj županiji 351 novozaražena osoba

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 351 novozaražene osobe, a testirana su 1224 uzorka, izvijestili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ozdravile su 152 osobe, pa je sada u toj županiji aktivno 2729 slučajeva covida-19.

Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih testova je 28,9 posto.

U riječkoj bolnici liječi se 107 oboljelih od covida-19, od njih 12 uz pomoć respiratora. Udjel bolnički liječenih osoba u broja aktivnih slučajeva je i dalje stabilan, 3,9 posto.

Najviše oboljelih i dalje je u Rijeci i okolici te među radnom populacijom.

Iz stožera ističu da laboratorijski obrađena 1224 uzorka ukazuju da je i dalje u Primorsko-goranskoj županiji najviše testiranih u odnosu na druge županije.

Naglasili su da je u posljednjem tjednu ožujka došlo do povećanja udjela zaraženih, tj. oboljelih u broju laboratorijski obrađenih uzoraka na 29,9 posto, što je povećanje udjela u odnosu na prethodni tjedan od 4 posto.

Navode da se udjel zaražene djece i studenata se stabilizirao i posljednjih tjedana u prosjeku iznosi 14, odnosno 7 posto.

Iz stožera ocjenjuju da je dobro što je udjel zaraženih, tj. oboljelih osoba starijih od 65 godina ostao stabilan od početka ožujka odnosno trećeg pandemijskog vala te je u ožujku u prosjeku 13,5 posto.

U Zagrebačkoj županiji 146 novozaraženih

U Zagrebačkoj županiji tijekom proteklog dana zabilježeno je 146 novozaraženih, a trenutno je aktivno 879 slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je Stožer civilne zaštite te županije. 

Ozdravile su 102 osobe. Najviše novozaraženih, njih 45 zabilježeno je u Velikoj Gorici,  22 osobe u Zaprešiću, 14 u Jasterbarskom, 11 u Samoboru. U općini Brdovec zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze, sedam u Rugvici, šest u Bistri, po pet u Svetoj Nedelji i Dugom Selu.

Također, po četiri nova slučaja zabilježena su u Vrbovcu i Brckovljanima, tri slučaja u Stupniku, po dva u općinama Križ, Gradec i Farkaševac, a po jedan slučaj u Ivanić-Gradu te općinama Pušća, Klinča Sela, Kloštar Ivanić i Dubrava. 

Mjera samoizolacije izrečena je učenicima 22 razreda, dodaje se u izvješću stožera.

U Međimurju 34 nova slučaja zaraze koronavirusom

U Međimurskoj županiji 34 su nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 270 uzoraka te su evidentirana 34 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u toj županiji, što je 12,59 posto pozitivnih od broja testiranih.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 46.366 uzoraka.

U nedjelju sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 179 pozitivnih na 100.000 stanovnika, odnosno 192 pozitivna ako se ubroje dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. U proteklih sedam dana PCR metodom testirano je 1337 osoba, od čega ih je 197 pozitivnih, te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 14,73 posto.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji danas je 231.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 33 pacijenata pozitivna na SARS-CoV-2 virus, od toga dva nova prijema unutar 24 sata, a jedan pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema umrlih osoba, navodi se u priopćenju međimurskog Stožera civilne zaštite.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 32 novooboljele osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji nove su 32 osobe oboljele od covid-19, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima 10 je osoba iz Vukovara, pet iz Županje, po dvije osobe su iz Vinkovaca, Markušice i Sotina, te po jedna iz Andrijaševaca, Cerića, Babine Grede, Bobote, Drenovaca, Ilače, Iloka, Jarmine, Lipovca, Nuštra i Šiškovaca.

Umrla je jedna osoba. Do sada je u županiji od koronavirusa umrlo 199 osoba.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji od covid-19 bolesti oboljelo je 9314 osoba, od kojih je 8845 izliječenih. Trenutno su 23 osobe hospitalizirane dok se u samoizolaciji nalazi 1297 osoba.

Do sada su testirane 50692 osobe, a u protekla 24 sata 250.

U Istri deset novozaraženih, umrla jedna osoba

Na području Istarske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je ispitano 399 uzoraka briseva na covid-19, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u nedjelju istarski Stožer civilne zaštite.

Kod sedam osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, a u epidemiološkoj obradi je troje novozaraženih.

Od jučer se oporavilo sedam osoba, pa je trenutno u Istri 106 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 1664 osoba.

U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 59 osoba, a četiri osobe nalaze se u respiracijskom centru.

U pulskoj bolnici umrla je 79-godišnja covid-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima.

U Koprivničko-križevačkoj troje oboljelo, troje ozdravilo, a jedna osoba umrla

U Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednja 24 sata evidentirane su tri novooboljele osobe i isto toliko ih je i ozdravilo, a u koprivničkoj bolnici umrla je 80-godišnja osoba koja je osim pozitiviteta na koronavirus u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u nedjelju da je na tom području trenutno 47 aktivnih slučajeva bolesti covid-19, među kojima je i 14 ljudi na bolničkom liječenju.

Od početka pojave SARS–CoV-2 virusa na području Koprivničko-križevačke županije, novi koronavirus potvrđen je kod 6277 osoba.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: JL/Hina/Foto: Boris Kovačev/CROPIX

Autor: