UBILI GA ZAROBLJENOG S LEĐA! BIO JE OVO OGROMAN GUBITAK ZA HRVATSKU: Poznatog heroja mučili mjesec dana, pa pogubili

11.05.2022. 17:37:00

U zaseoku Buniću između Korenice i Gospića, nedaleko od baze Mirovnih snaga UN-a 10. svibnja 1994. pronađeno je tijelo hrvatskog vojnika Johannesa Tildera, nizozemskog dragovoljca i heroja Domovinskog rata…

Tilder je nakon završene Kraljevske akademije dvije godine pohađao specijalnu škole za izvidnike diverzante. Svoje je znanje prvi puta primijenio petogodišnjim boravkom u NATO-voj bazi Seedorf u Njemačkoj (1985.-1990.). Nakon toga je kratko bio u Legiji stranaca, a onda je započeo rat u Hrvatskoj u kojoj je iznimno doprinio svojim vojničkim iskustvom i znanjem. 

Oženio je Mandicu i Hrvatsku odabrao za svoju domovinu

Johannes Tilder je poput brojnih Nizozemaca odlučio pomoći Hrvatima u njihovoj borbi za samostalnost, pa se 1991. godine pojavio u Gospiću u kojem odmah biva primljen u 9. gardijsku brigadu “Vukovi”. Ubrzo osniva “Prvu nizozemsku dobrovoljačku satniju” koja je djelovala unutar izviđačko-diverzantske satnije, a u kojoj je bio zamjenik zapovjednika.

Tilder sa svojom satnijom, diljem Hrvatske bilježi sjajne akcije i pokazuje se iznimnim vojnikom, a obzirom na godine provedene u Hrvatskoj i činjenicu da je oženio Hrvaticu – odlučan je da zemlja za koju se borio postane i njegova domovina.

Foto: Crne mambe
Mjesec dana mučenja

Nažalost, u travnju 1994. potpuno nenaoružanog i sa plavom beretkom UN-a, zarobljava ga srpska vojska i nakon mjesec dana mučenja s leđa ubija u navodnom pokušaju bijega pri prelasku u vojni zatvor u Kninu.

Johannes Tilder sahranjen je na Mirogoju…

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.