UBIO GA SNAJPERIST U SARAJEVU: David je bio producent američke ABC NEWS televizije

14.08.2021. 09:48:00

David Kaplan bio je američki televizijski producent za ABC News, a ubijen je 13. kolovoza 1992. godine u Sarajevu prilikom vožnje u automobilu dok je zajedno sa svojim timom pratio Milanom Panićem, novim jugoslavenskim premijerom.

Prvoga dana dolaska u BiH-a, Kaplana je u blizini sarajevske zračne luke pogodio snajperski metak. Njegov je tim uspješno stigao na razgovor s Milanom Panićem, međutim, prilikom vožnje s premijerom, pokazalo se da je oklopni automobil Ujedinjenih naroda premalen da primi sve. Stoga je Kaplan premješten u “mekani” (neoklopljeni) kombi druge televizijske ekipe. Budući da Kaplan nije imao pancirni prsluk, sjeo je između dvojice novinara koji su uh na sebi imali.

Nije imao pancirku

Nekoliko minuta kasnije, metak je ispaljen kroz vrata prtljažnika, točno između zalijepljenih slova T i V, te Kaplana pogodio u leđa. Preminuo je nakon nekoliko sati u sarajevskoj bolnici i tako se u crnu listu upisao kao prvi američki državljanin koji je ubijen u jugoslavenskim ratovima. Strijelac je do danas ostao nepoznat.

Voditelj ABC vijesti Sam Donaldson, koji je također putovao u koloni, opisao je Kaplana “dobrim čovjekom koji je ovdje shvatio rizike”, dok je glasnogovornik američkog predsjednika Marlin Fitzwater kazao kako je Kaplan bio “pošten, talentiran i kreativan novinar” nazivajući njegovu smrt “vrlo tužnim i osobnim gubitkom za sve nas koji smo surađivali s Davidom”. 

U listopadu 1992. David Kaplan je posthumno nagrađen International Press nagradom Odbora za zaštitu novinara.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.