Udarni val erupcije na Tongi stigao do Istre, trebalo mu je 15 sati

16.01.2022. 18:14:00

U subotu kasno navečer meteorološke postaje u Istri zabilježile su udarni val podmorske vulkanske erupcije na Tongi, zbog koje je oglašen alarm za tsunami na većem području zapadne obale SAD-a, Havaja, Japana i Čilea. 

Između 20:50 h i 21:00 h mjerne lokacije zabilježile su oscilacije tlaka zraka u rasponu od 1 do 3 hPa, a dojmljiv je i sam grafički prikaz njegovog kretanja.

U nastavku pogledajte kako je dolazak težinskog vala izgledao na postajama u Peroju, Poreču i Belcima kod Pazina uz priloženu arhivu meteoroloških podataka. Slične vrijednosti izmjerile su i ostale postaje.

Erupcija vulkana na Tongi dogodila se u 5:10 h po našem vremenu, dakle udarni val putovao je do nas 15-ak sati, a u to vrijeme prešao je više od 17.000 km! Fascinantno. (P.R./IM).

Između 20.50 h i 21 sat mjerne lokacije zabilježile su oscilacije tlaka zraka u rasponu od jedan do tri hPa, a dojmljiv je i sam grafički prikaz njegovog kretanja, navode.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: lš/Foto: screnshot/Twitter

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.