Udovice hrvatskih branitelja šalju na ginekološke preglede i pitaju o seksualnom životu!

21.09.2013. 10:53:16

'Strašan je osjećaj kad pored gubitka koji vam se dogodi u životu Sabor raspravlja trebaju li udovice ili ne dobiti pravo na partnera, kada to smiju, u kojim okvirima... Pod krivičnom i materijalnom odgovornošću morale smo potpisati da nismo u nikakvoj vezi. Da ne pričam o tome kako nas se i u sklopu nekakve analize slalo na sistematski pregled gdje vas pri pregledu ginekolog pita 'jeste li seksualno zadovoljni' i slično', s prekidima nam otkriva Rozalija Bartolić.

Nema kraja poniženjima udovica hrvatskih branitelja koje svojim energičnim apelima pokušavaju upozoriti javnost na strašne diskriminirajuće zakone. Ovim ženama koje su u Domovinskom ratu izgubile muževe intenzivno se pokušava oduzeti i ono što im je preostalo – dostojanstvo.

Ovih dana oglasile su se povodom najave sniženja "povlaštenih" mirovina čime su vlastodršce pokušali natjerati da se zapitaju: Kolika je uistinu povlastica pokopati supruga? Riječ je o istim onim mirovinama koje su svojedobno za njih bile upitne jer se počelo prekapati po njihovom intimnom životu u svrhu dokazivanja 'čednosti'. Jer, svaka ona udovica koja bi ponovno stupila u brak ili živjela u izvanbračnoj zajednici gubila bi pravo na ovu 'povlasticu'. Sramotno se i navodilo kako su udovice oštetile državni proračun, pa se Udruga udovica hrvatskih branitelja obratila i samom ministru branitelja riječima:

"Imate li podatak o udaji bilo koje druge udovice ili udovca koji su ostvarili pravo mirovine nakon pokojnog supružnika? Jesu li oni teret i bespravno koriste državni proračun? Niti jedan zakon ne spominje, a pogotovo ne priječi udaju bilo kojeg udovca ili udovice zastupnika u saboru, udovice ministra, predsjednika Republike, niti bilo koje drugog društvenog sloja, niti korisnika obiteljske mirovine, osim udovicama hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Nigdje u svijetu nije zabilježen sličan slučaj. Čak i najortodoksnija društva ne poznaju ovakvu praksu kao što je propisivao hrvatski zakonodavac", očitale su tada lekciju Fredu Matiću ponižene udovice hrvatskih branitelja.

Da javnost zna samo dio ružne istine o ovim ženama koje su još jedne od rijetkih boraca za očuvanje digniteta Domovinskog rata, potvrdila nam je predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Rozalija Bartolić:

- Ne znam otkud početi... Sve je krenulo 2001 kad je Račan postao premijer. Odmah su se obrušili na nas, a mi na žalost nismo imali predstavnike koji bi nas zastupali. Oni koji su nešto mogli učiniti za nas, 'zaplesali' su s vlasti i jednostavno rečeno nas – prodali. Uslijedio je cijeli niz ovakvih i onakvih zakona ili barem dopuna kojima nas se na sve načine pokušalo oštetiti – počela je objasniti naša sugovornica koja je svakom rečenicom zastajkivala i prikupljala snagu.

- Mogla bih danima nabrajati o svim uvredama kroz koje smo prošle. O zakonu koji nam 'dozvoljava' nastavak života sigurno manje -više znate. Strašan je osjećaj kad pored gubitka koji vam se dogodi u životu Sabor raspravlja trebaju li udovice ili ne dobiti pravo na partnera, kada to smiju, u kojim okvirima...U jednom trenutku sve postane degutantno, kao da vam neko ozakonjuje pravo na ljubav. Ali, ni to nije ono najgore. Sve smo mi, a ja evo govorim u svoje ime, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću morale potpisati da nismo u nikakvoj vezi. Da ne pričam o tome kako nas se i u sklopu nekakve analize slalo na sistematski pregled gdje vas pri pregledu ginekolog pita 'jeste li seksualno zadovoljni' i slično – s prekidima nam otkriva Rozalija Bartolić.

Rozalija Bartolić je izgubila svog mladog, 29-godišnjeg supruga i to u trenutku dok je bila trudna. S mukom se prisjeća svega što je prošla, pa saznajemo da je njena kćer koja nikad nije upoznala oca koji je dao život za Domovinu, imala leukemiju. Sve to nije spriječilo Rozaliju da se skupa sa ostalim članicama Udruge bori, ne samo za materijalna prava, nego za očuvanje vlastitog dostojanstva na čijem se rušenju intenzivno radi, ali i očuvanju dostojanstva branitelja i Domovinskog rata koje se uporno 'minira' od strane vladajućih. Između ostalog, od Rozalije Bartolić saznajemo i za nevjerojatan 'plan' mirovinskog sustava koji je jednostavno htio izbrisati pojam branitelj i Domovinski rat:

- Na nas je, ne znam kako to drugačije reći, gotovo izvršena agresija od strane mirovinskog za kojeg smo slučajno saznali iz jedne analize koja je, mislim 2011, napravljena na Ekonomskom institutu. Tom analizom željelo se ukinuti sve braniteljske mirovine, i pretvoriti ih u civilne s dodatkom za 'sudjelovanje u oružanom sukobu'. Možete li to zamisliti? U izrazu 'oružani sukob' ne zna se tko je agresor, tko žrtva.  Tu suludu namjeru brisanja Domovinskog rata i branitelja uspjeli smo nekako spriječiti na tribini u Mimari – završila je naša sugovornica svoju tešku priču naglašavajući kako je ovo samo dio nevolja i nepravdi kroz koje gotovo svakodnevno prolaze.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.