Udruga 1. A satnija 113. brigade uređuje spomen obilježje na mjestu pogiblje Borisa Bratića

19.07.2021. 08:01:00

Udruga 1. A Satnija113 brigade ZNG započeli smo  radove na mjestu pogiblje njihovog suborca Borisa Bratića koji je poginuo 31. siječnja 1993. godine na Stošinoj glavi u akciji Maslenica.

– Želja nam je bila da se obilježava mjesto stradanja, a to smo do sad radili kod spomenika poginulim pripadnicima Kuna gdje je postavljena spomen ploča koju je postavila udruga 113. brigade koja već duže vrijeme ne postoji – govori Dragan Toljan Tetejac, predsjednik udruge.

U razgovoru sa dogradonačelnikom Benkovca, Klaricom, koji je podržao tu njihovu inicijativu te su ga odveli na mjesto pogiblje da mu pokažu gdje se to dogodilo i što namjeravaju raditi te on je pripremio teren to jest sa stručnim osobljem izašao na mjesto zbog  utvrđivanja vlasnika parcela.

– Poslao je djelatnike komunalnog poduzeća iz Benkovca da probije put jer je sve bilo zaraslo u  ševar te tako da imamo put kojim se može ići da nebi zašli na nedozvoljeno.  Mi smo u subotu 10. srpnja došli sa firmom Golemi čiji je direktor Mario Golem dovezao svoj bager i krenuo u probijanje i širenje prilaza da se može nasuti tampon – nastavlja Tetejac.

Mario Golem je izrazio želju da želi biti dio ove priče kad je u pitanju rad na spomen obilježju za poginulog branitelja te mu se od srca zahvaljuju  iz udruge.

Kako su imali problem sa uzimanjem tampona iz mlinare Benkovac, a vozili su sa kamionom privatnog prijevoza Cestogradnja Zelengrad u vlasništvu Mitrovića iz Benkovca. Međutim njihovo radno vrijeme bilo do 11 sati i nebi uspjeli napraviti zamišljeno obratili su se u drugu privatnu mlinaru Galić čiji je vlasnik iz Imotskog.

– Tako smo došli do saznanja da je vlasnik bio u Domovinskom ratu, a riječ je o Ivanu Galiću koji je došao do mjesta gdje smo započeli sa radovima. Istog trenutka je uzeo mobitel i nazvao svoje radnike koji su došli . Kad je završio razgovor rekao mi je Tetejac sad ćeš vidit što radi Imotska bojna. Došli su sa dva velika bundoždera, valjkom i tri kamiona tampera za prevoz tampona – priča Tetjac s oduševljenjem.

Dovezli su 500 kubika tampona i strojeva u vrijednosti dva milijuna eura. Prva faza je bila gotova jučer, a sad slijedi druga odnosno faza uređenje spomen obilježja.

    

Izvor: sibenskiportal.hr

Izvorni autor: Filip Pražen/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.