Udruga Franak traži ostavku guvernera: Vujčić se ponaša neetično, cijepljen je od emocija

16.09.2015. 09:41:15

Hrvatska narodna banka ne može i neće podlijegati bilo kojim vrstama pritisaka, bez obzira na to dolaze li oni iz politike, bankarskog sektora ili pojedinačnih interesnih skupina, poručuju iz HNB-a Članovi udruge Franak prosvjeduju ispred Hrvatske narodne banke te traže ostavku guvernera Borisa Vujčića, zbog kako kažu 'zatajivanja informacija, pokušaja manipulacije i zastraživanja javnosti, plasiranja lažnih podataka' . - Vujčić se ponaša neetično i nemoralno. Pokazao je da ga nije briga za građane. Ovo je crveni karton za HNB koji ništa do sada nije napravio. Vujčić je cijepljen od emocija i poziva se na socijalne modele i to tako da mi moramo vratiti stanove, što nam je neprihvatljivo . Neprihvatljiv nam je prijedlog Vujčića koji je izašao u Večernjem listu o tome da se problem riješi spuštanjem kamate na jedan posto uz ostanak kredita u švicarcima. Podržavamo Vladu i Sabor u pokušaju da nam pomogne riješiti problem, a nezadovoljni smo što nisu obuhvaćeni svi krediti. Pozivamo sve političare da amandmanom obuhvate i 60.000 otplaćenih kredita mahom auto kredita na sedam godina otplate . Sutra i prekosutra smo u saboru i švicarac se može riješiti u rukavicama na dobrobit svih, kazao je Krešimir Bajamić, koordinator udruge Franak. Na pitanje je li ovo prosvjed podrške vladi i Saboru Bajamić je rekao 'U biti, da'. - Tko god riješi ovaj problem, nema veze je li to HDZ ili SDP, ima našu podršku, ali mi nismo politička stranka, to nije niti će ikada biti u našem statutu. Vidjet ćemo su saboru tko je protiv, a ne znam tko bi se usudio ići protiv naroda, kazao je Bajamić. jadranka kosor Nakon najave prosvjeda jučer se oglasila i Hrvatska narodna banka. – Udruga Franak, unatoč spremnosti i otvorenosti Hrvatske narodne banke za dijalog, već nekoliko mjeseci kontinuirano i smišljeno primjenjuje različite oblike pritiska u odnosu na Hrvatsku narodnu banku, od podnošenja prekršajnih i kaznenih prijava te zahtjeva za ostavku do organiziranja prosvjeda ispred zgrade Hrvatske narodne banke. Hrvatska narodna banka želi naglasiti da pritisci, neovisno o izvoru i oblicima, nisu i neće ni na koji način utjecati na neovisnost i objektivnost rada HNB-a, što uključuje stručno i cjelovito sagledavanje pojedinih prijedloga i rješenja, kao i njihovih implikacija na cjelokupno gospodarstvo, a time i sve građane Republike Hrvatske, a ne samo na pojedine interesne skupine. Hrvatska narodna banka ne može i neće podlijegati bilo kojim vrstama pritisaka, bez obzira na to dolaze li oni iz politike, bankarskog sektora ili pojedinačnih interesnih skupina, već će se kao i dosad rukovoditi isključivo svojim mandatom koji je definiran Ustavom i zakonom, kažu u HNB-u.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.