Udruge HVO-a traže uspostavu hrvatske federalne jedinice

09.10.2013. 19:35:40

Udruge Hrvatskoga vijeća obrane proistekle iz Domovinskog rata pozvale su u srijedu vodeće hrvatske političare u BiH da zatraže uspostavu hrvatske federalne jedinice na prostoru nekadašnje Hrvatske Republike Herceg-Bosne tvrdeći da bošnjačke stranke nastoje Hrvate pretvoriti u nacionalnu manjinu u Federaciji BiH što, kako tvrde, pokazuju time što im ne dopuštaju ni izbor svoga člana državnog Predsjedništva u sklopu rješenja presude Sejdić-Finci.  "Europski put Bosne i Hercegovine moguć je jedino ako Hrvati budu imali identična teritorijalna i ustavna prava kakva ima Republika Srpska, a svaki drugi put hrvatski narod pretvara u nacionalnu manjinu u Federaciji BiH, koja već sada politički djeluje kao bošnjački entitet", navodi se u pismu Koordinacije svih udruga HVO-a kojega su uputili čelnicima dva HDZ-a u BiH Draganu Čoviću i Martinu Ragužu. Čović i Raguž sinoć su vodili višesatne neuspješne razgovore s tri vodeća političara iz Federacije BiH zajedno s čelnicima SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, SDA Bakirom Izetbegovićem i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem kako bi pokušali provesti presudu Suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci u sklopu koje bi se onemogućilo da mnogobrojniji Bošnjaci Hrvatima ne nameću političke predstavnike u vlasti. Povjerenik za proširenje Europske komisije Štefan Fuele za četvrtak je postavio krajnji rok za dogovor političara iz BiH o izboru članova državnog predsjedništva. Hrvatski branitelji navode kako hrvatski član predsjedništva može jedino biti biran s područja koje je HVO obranio u ratu te da taj prostor postane izborna jedinica s hrvatskom većinom, jednako kao što bi drugi član Predsjedništva trebao biti biran s područja Federacije BiH koje je nadzirala Armija BiH, upravo jednako kako se srpski član Predsjedništva bira s područja entiteta Republike Srpske. Pri tome su kritizirali i Daytonski sporazum da je nakon što je zaustavio rat doveo do narušavanja ustavnih prava Hrvata, te da mu krši kolektivna i pojedinačna prava. Pregovori čelnika šest najjačih bosanskohercegovačkih stranaka o pronalaženju rješenja za ustavne reforme kojima bi se provela u djelo presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci nastavljaju se kasno navečer i u četvrtak u Bruxellesu zajedno s povjerenikom za proširenje EU Stefanom Fueleom.
(Hina)
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.