Udrugu bojovnika HOS-a zajedno s grbom i pozdravom registrirao je SDP

28.06.2017. 10:45:54

DOBROSLAV PARAGA Apsurdno je traženje SDP-ovog današnjeg vodstva za micanjem i zabranom tog pozdrava kojeg je legalizirala Račanova vlada U Hrvatskom tjedniku od 4. siječnja, 2017. godine objavljen je tekst kojeg je potpisao glavni urednik Ivica Marijačić. U tekstu je autor naveo da su predsjednik Franjo Tuđman i njegova vlada s početka '90 ih godina priznali HOS-ovim braniteljima činove, status i pozdrav "Za dom spremni".
Ispravak tih navoda je tražio osnivač HSP-a i HOS-a Dobroslav Paraga. U ispravku tih navoda predsjednik HČSP-a naveo je da su osnivači i glavni zapovijednici HOS-a 1995. godine zatražili registraciju udruge bojovnika HOS-a od nadležnog Ministarstva uprave Republike Hrvatske. Ministar Davorin Mlakar, današnji sudac Ustavnog suda, odbio je riješenjem Ministarstva uprave od 27. studenog 1995. zahtjev za registracijom HOSD-a jer "HOS nije legalni i legitimni oblik organiziranja hrvatskih građana u obrani Domovine", a takav nebulozni stav potvrdio je i Upravni sud. Nepune dvije godine kasnije, 4 veljače 1997. isti ministar Mlakar registrirao je HDZ-ovcima podobnu Udrugu dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga jer da "ista zastupa interese dragovoljaca koji su prešli u sastav Hrvatske vojske". Međutim, toj udruzi nije priznat grb postrojbi HOS-a u kojem se nalazi vojnički pozdrav "Za dom spremni", niti ga je ona ikada zatražila u svom Statutu. "Udruga bojovnika HOS-a čiji je zahtjev za registracijom, zajedno s grbom i pozdravom, u cijelosti odbijen pod vlašću predsjednika Tuđmana, registrirana je riješenjem Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave od 3. travnja 2001. godine kojemu je na čelu bio ministar u vladi Ivice Račana dr. Stjepan Ivanišević", napisao je u svom ispravku Hrvatskog tjednika Paraga. Gledano iz današnje perspektive apsurdna su traženja današnjih SDP-ovog vodstva koje je tražilo interpelacije u Saboru upravo zbog ove ploče, jer ga je SDP legalizirao. Dobrosla Paraga je početkom Domovinskog rata osnovao Hrvatske obrambene snage, koje sudjeluju u obrani Hrvatske, a potom i Bosne i Hercegovine. HOS je službeno osnovan 25. lipnja 1991. godine, premda je u Splitu oformljen vod dragovoljaca, pripadnika HSP-a još u siječnju te godine, a prva jedinica HOS-a s područja grada Zagreba osnovana je 15. lipnja, deset dana prije službenog datuma osnivanja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.