Udžbenici lakši i tanji: Evo kako će to biti riješeno

08.09.2013. 09:37:50

Školske godine 2014./2015. učenike očekuju novi udžbenici, a iz oglednoga primjerka vidi se da će učenici ubuduće učiti uz više istraživanja i primjene u svakodnevnom životu. Izdavači su svoje prijedloge lakših i tanjih udžbenika Ministarstvu obrazovanja dostavili do 1. rujna, a u sljedećih godinu dana udžbenici moraju proći kroz propisanu proceduru pred povjerenstvima koja ih odobravaju, piše Slobodna Dalmacija. Pojedini udžbenici skraćeni su i za 40 stranica poput, primjerice, jednoga udžbenika fizike koji umjesto dosadašnjih 120 ima 80 stranica. Izdavači su prihvatili inicijativu i da će udžbenike tiskati na tanjem 70-gramskom papiru, umjesto dosadašnjeg 80-gramskog. Udžbenici će tako u prosjeku biti lakši za oko 100 grama, a pribroji li se tome činjenica da je za iduću godinu iz nastave izbačen 51 udžbenički naslov, odnosno radne bilježnice i zbirke zadataka za pojedine predmete, školske bi torbe trebale biti lakše u prosjeku za jedan kilogram. Ministarstvo će, idući tjedan imati prezentaciju prijedloga novih udžbenika za sve novinare. Ekskluzivno je, Slobodna Dalmacija, došla do udžbenika nove generacije iz prirode za peti razred osnovne škole, u izdanju tvrtke 'Profil'. Iz oglednoga primjerka vidi se da će učenici ubuduće učiti na potpuno nov način – uz više istraživanja i primjene u svakodnevnom životu. 'Dijete, primjerice, neće sada morati samo 'bubati' dijelove cvjetnjače, nego smo u udžbenik uveli rubriku 'Iz života' u kojoj preporučujemo da učenici uzgajaju lončanice u razredu ili zajedno uređuju cvjetnjak u dvorištu škola, kako bi doista vidjeli biljke cvjetnjače. Doznat će i nešto iz svakodnevnog života, kako cvjetnjače mogu biti lijekovi, začini, ali i otrovi. Inzistira se na praktičnoj nastavi, stjecanju vještina, manja je količina teksta, a i vizualno je gradivo privlačnije jer je puno više fotografija', rekla je Maja Brkljačić, izvršna direktorica 'Profila'. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.