UHB 1990-1996 RH: Ministre Matiću zar Vam nije dovoljno 140 milijuna kuna koje uzimate braniteljskom fondu

09.09.2013. 16:43:17

predrag-matic-registar-101

Prenosimo u cijelosti dopis poslan ministru branitelja Predragu Matiću od strane UHB 1990-1996 RH:

Poštovani, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić posljednjih nekoliko dana najavljuje reviziju invalidskih mirovina. Tako se osniva i Centar za medicinsko vještačenje pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, koji će provoditi revizije invalidskih mirovina. Sve navedeno ponovno je unijelo nemir u redove ratnih vojnih invalida koji se nalaze u invalidskim mirovinama, tim više što je u proteklih desetak godina nekoliko puta izvršena revizija svih invalidskih vojnih mirovina. Potaknuti učestalim upitima branitelja (dnevno dobivamo više od 1.000 upita ) ovim putem tražimo od vas HITAN odgovor na sljedeća pitanja: - Hoće li ponovno biti provedena revizija vojnih invalidskih mirovina? - Ukoliko se ista provede, da li ratni vojni invalidi koji su mirovinu ostvarili temeljem svoje istinske invalidnosti mogu očekivati ukidanje mirovina, kao što je 2000. godine bivši ministar Ivica Pančić proveo reviziju invalidnosti, a masovno su stradavali ratni vojni invalidi koji su višestruko ranjavani, bez ekstremiteta i sl.? - Hoće li se s ovim činom opet očekivati medijska hajka na sve hrvatske branitelje korisnika invalidskih mirovina? Znači li to da ste odustali od svog obećanja u pripremi izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kada ste rekli da više neće biti revizije braniteljskih mirovina? U koliko Vas je netko prisilio na to da li ste spremni javno reći tko je to i da li ste zbog neodržavanja obećanja spremni dati ostavku? Gospodine ministre, naš stav je kako bi Ministarstvo branitelja trebala biti hrvatska državna institucija koja se brine o svojim hrvatskim braniteljima i stradalnicima i koji se isti u svakom momentu mogu obratiti za pomoć, a ne da se pretvara u instituciju stalnog propitivanja i zastrašivanja neovisno da li to provodi direktno ili posredstvom drugih institucij, a u ovom slučaju ministarstva gosp. Mršića. Sukladno tome morate biti svijesni da od ovog novog nasrtaja na hrvatske branitelje nećete moći poput Poncije Pilata oprati ruke bez obzira što nećete direktno biti uključeni u provođenje revizije. Ne mislite li da je vrijeme da se stane sa različitim vrstama progona hrvatskih branitelja, a umjesto provođenja tih progona da se posvetite zbrinjavanju velikog broja branitelja s prve crte bojišnice koji između ostalog i Vašom tromošću nisu ostvarili nikakva prava. Nemojte misliti da smo protiv otkrivanja lažnih invalida čija se invalidnost zasniva na krivotvorenoj dokumentaciji ili nesudjelovanju u borbenom sektoru, ali svaka revizija koja će se poništavati u redovnoj proceduri donesene od strane dosadašnjih liječničkih povjerenstava i dokumentacija koja je uredno izdavana od strane liječnika i zdrastvenih institucija, za nas je nedopustiva.

Predsjedništvo UHB 1990-1996 RH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.