UHB 1990-1996 RH: Priopćenje

31.10.2013. 10:09:01

15.01.2011., Trg bana Josipa Jelacica, Zagreb - Prosvjed pod naz

Dana 25. listopada 2013. godine u Ministarstvu branitelja održan je vrlo zanimljiv sastanak ministra Predraga Matića s predstavnicima (navodno) svih „krovnih“ braniteljskih udruga u RH. Jedna od zanimljivosti sastanka je ta što su samo pojedini predstavnici pojedinih udruga pozvani na njega, a nevjerojatno je da se i pet dana nakon održanog sastanka u javnosti za njega nije niti čulo, a vodeća tijela većine braniteljskih udruga u RH za njega nisu niti znale.

Jedna od tema tog sastanka, i to upravo ona koja braniteljsku populaciju najviše i zanima, jest rezanje tzv. povlaštenih mirovina, počevši od studenog 2013. godine.

Vlada RH je kao jednu od kratkoročnih mjera štednje za smanjenje rashoda i javnog duga predložila 10%-tno smanjenje tzv. povlaštenih mirovina većih od 5.000,00 kn. Zanimljivo je da se smanjenje predlaže samo za braniteljske invalidske mirovine, a ne i ostale mirovine stečene prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, pa su tako ovog smanjenja pošteđene sve ostale kategorije koje su mirovinu ostvarili po posebnim propisima, kao npr. bivši saborski zastupnici ili pak borci NOR-a. Donoseći odluku o smanjenju mirovina Vlada RH zaista je pokazala svoju „socijalnu osjetljivost“, jer je ovog smanjenja ipak oslobodila 100%-tne ratne vojne invalide i djecu poginulih branitelja.

Jasno nam je da se u politici vode mnoge zakulisne igre, ali ovakvo poigravanje s onima koji su u obrani domovine ostavili svoje zdravlje i sada pokušavaju uživati u svojim STEČENIM, A NE POVLAŠTENIM mirovinama jednostavno je nedopustivo!

Ovim putem prozivamo Vladu RH da još jednom dobro razmisli o navodno „kratkoročnom“ smanjivanju braniteljskih invalidskih mirovina te da nedostatak novca u državnom proračunu pokuša namaknuti od zaista POVLAŠTENIH mirovina, jer gnjev hrvatskih branitelja je sve veći zbog vođenja ovakve „pokvarene“ politike prema cjelokupnom hrvatskom narodu, a ne samo prema braniteljskoj populaciji.

Također, izražavamo nezadovoljstvo ponašanjem ministra branitelja Freda Matića, koji je u nizu propusta od početka svog mandata učinio još jedan – u tajnosti dogovara i održava sastanke s predstavnicima pojedinih udruga, a za veliku većinu branitelja i „male“ braniteljske udruge nema razumijevanja.

Sramota, ministre!

Pitamo Vas jeli to odmazda braniteljima za potporu Stožeru i sve glasnije izražavanje nezadovoljstva politikom koju vodi ova vlada ?

Predsjedništvo UHB 1990-1996 RH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.