UHB 1990-1996 RH: Protestno pismo

07.06.2013. 22:17:56

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA  RH

POLICIJSKA UPRAVA POŽEŠKO-SLAVONSKA

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA RH

DORH

BRANITELJSKIM UDRUGAMA-SVIMA-

PREDSTAVNICIMA SRPSKE NACIONALNE MANJINE

U REPUBLICI HRVATSKOJ

 

                                                   Mediji svima

PREDMET: PROTESTNO PISMO

U posljednje vrijeme se u Republici Hrvatskoj događaju nama braniteljima neprihvatljiva ponašanja pojedinaca iz sastava Srpske nacionalne manjine. Nakon događaja u Karlovcu i verbalno-fizičkog napadaja od strane pripadnika srpske nacionalne manjine na hrvatskog branitelja. Još se jedan slučaj i to ne po prvi puta dogodio kod člana naše udruge UHB 1990-1996 RH  Mate Matijevića iz mjesta Jakšić u Požeško – Slavonskoj županiji, Po tko zna koji puta je došlo do provociranja i vrijeđanja našeg suborca  Mate Matijevića od strane Slavujke Subotić (1966) i njenog sina Jovana Subotić (25). No posljednji događaj koji se zbio 06. lipnja 2013.god u večernjim satima kada je Jovan Subotić  prijetio sjekirom  obitelji Mate Matijevića uz uzvike kako neće dočekati zoru, nas Hrvatske branitelje i dužnosnike udruge UHB 1990-1996 RH posebno uznemirava.Naime supruga Mate Matijevića je od stresa završila kod liječnika kao i kći koja boluje od Downova sindroma. Policija je cjeli dan čuvala kuću i obitelj Mate Matijevića kako se eksces ne bi ponovio, a počinitelj je nakon provedenih policijskih radnji pušten kući.I koliko smo upoznati protiv njega  nije pokrenut nikakav kazneni postupak.

Sukladano svim informacijama koje imamo TRAŽIMO OD NADLEŽNIH institucija da poduzmu sve potrebite mjere radnje i postupke kako bi se ovakve provokacije spriječile a provokatori kaznili po zakonu.

NE PRIHVAĆAMO OBJAŠNJENJE KAKO JE TO MEĐUSUSJEDSKA SVAĐA I KAKO NEMA ELEMENATA MEĐUNACIONALNOG SUKOBA.

Ukoliko nadležne institucije, kao i svi odgovorni kojima smo ovo protestno pismo uputili ne poduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti i moći  da ove provokacije i prijetnje kojima pripadnici srpske nacionalne manjine  uznemiravaju našeg suborca, prestanu posebice jer je on u ulici gdje stanuje manjina, a Srbi većina i to u vlastitoj državi koju je svojim životom branio . Bit ćemo prisiljeni poduzeti sve zakonom dopuštene mjere da kao Udruga Hrvatskih Branitelja stanemo u zaštitu našeg člana i njegove obitelji. Makar to značilo javne prosvjede i taborovanje u dvorištu našeg suborca.

Tražimo da se protiv počinitelja ovog nemilog događaja Jovana Subotića (25) pokrene postupak po službenoj dužnosti zbog djela iz Kaznenog zakona  čl. 174. te čl. 129. KZ-a RH te da se našem suborcu Mati Matijeviću, Jovan Subotić, obitelj Subotić i predstavnci srpske nacionalne manjine iz mjesta Jakšić kod Požege javno ispričaju.

Prije svega, tražimo sastanak s svim vinovnicima ovih događaja, predstavnicima Policije, Pravosuđa, Predstavnicima loklanih vlasti, Predstavnicima srpske nacionalne manjine kako bismo utjecali da se situacija smiri i ne ponavlja.

Kao Udruga Hrvatskih Branitelja pozorno ćemo pratiti daljnji razvoj događaja.

 

 

                                               Koordinator

                                          Mario Maks Slaviček  v.r

 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.