Uhićen Michel Platini, bivš šef UEFA-e. Trenutno je u zatvoru u Nanterreu

18.06.2019. 12:39:06

Mchel Platini, bivši predsjednik UEFA-e, uhićen je u Francuskoj zbog sumnje da je bio umiješan u korupciju prilikom dodjele Svjetskog prvenstva Kataru. Trenutačno se nalazi u pritvoru u Nanterreu. Platini je na mjesto predsjednika UEFA-e izabran u siječnju 2007. godine i na toj je poziciji ostao do 2015. Neovisni francuski medij Mediapart izvijestio je da je Platini uhićen jutros u sklopu istrage o dodjeli domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine Kataru. Katar je za domaćina SP-a izabran 2010. godine, a ta je odluka FIFA-e neugodno iznenadila sportsku javnost. Katar je domaćinstvo SP-a dobio u konkurenciji Južne Koreje, Japana, Australije i SAD-a. Još 2013. godine je ugledni ‘France Football’ tvrdio da je Platini pod pritiskom tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja glasao za dodjelu Svjetskog prvenstva Kataru. Kao protuuslugu su šeici malog emirata u Perzijskom zaljevu obećali ulaganja u francuski nogomet. Platini je godinu kasnije priznao da se tajno sastao u Švicarskoj s bivšim i osramoćenim predsjednikom Azijskog nogometnog saveza Mohamedom Bin Hammamom samo nekoliko dana prije glasanja o domaćinu SP-a. Bin Hammam je doživotno izbačen iz nogometa jer je optužen da je kupovao glasove za izbore za predsjednika FIFA-e. U središtu korupcijskog skandala našao i dotadašnji predsjednik Sepp Blatter. Platini i Blatter su tada uspjeli izbjeći  izbjegli optužnice za korupciju, ali su na kraju 2015. godine kažnjeni od strane FIFA-inog Etičkog odbora zbog zlouporabe položaja, sukoba interesa i nelojalnog vođenja. Istražiteljima je tada upalo u oko to što je FIFA Platiniju 2011. godine uplatila dva milijuna švicarskih franaka u ime “stručnih savjeta”. Obojica su kažnjeni s osam godina izbacivanja iz nogometa, no Platiniju je kazna nakon žalbenog postuka umanjena na četiri. Katar je nagrađen domaćinstvom Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. godine, međutim još od tada traju kontroverze vezane uz tu odluku. O podmićivanju čelnih ljudi obje nogometne organizacije već se puno pisalo, kao i o nehumanim uvjetima u kojima su prisiljeni kruh zarađivati radnici angažirani na izgradnji stadiona i pripadajuće infrastrukture. Svjetske kladionice su u potpunosti promijenile koeficijente što se tiče favorita za domaćinstvo SP-a 2022. nakon uhićenja Michela Platinija. Prvi favorit je sada Engleska.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.