Uhićen zapovjednik četničkog pokreta u Srbiji zbog sudjelovanja u oružanim sukobima u Ukrajini

23.08.2018. 21:29:03

Srbijanska policija uhitila je Bratislava Živkovića, navodnog “zapovjednika Četničkog pokreta u Srbiji”, temeljem sumnje da je organizirao sudjelovanje u oružanim sukobima u Ukrajini, objavio je u četvrtak Radio Slobodna Europa na svojoj intrnetskoj stranici. Uhićenje Živkovića za RSE je, kako se navodi, u pisanom odgovoru potvrdilo ministarstvo unutarnjih poslova Srbije. Pripadnici MUP Srbije Živkovića su uhitili po nalogu višeg javnog tužiteljstva u Kruševcu, “zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo organiziranje sudjelovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi”. Određeno mu je policijsko zadržavanje do 48 sati, a potom će uz kaznenu prijavu biti priveden u tužiteljstvo. Živković je obuhvaćen istragom općeg tužiteljstva Ukrajine o sudjelovanju šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih pobunjenika, navodi RSE, pozivajući se na svoja izvješća s u lipnju ove godine. Prema tom izvješću, državljani Srbije obuhvaćeni su istražnim postupkom zbog napada na ukrajinske snage u oblastima Doneck i Luhansk na strani proruskih separatista kao dio ekstremne desničarske organizacije „Unité Continentale“. Ukrajinsko tužiteljstvo u dokumentu dostavljenom RSE, navodi kako je utvrđeno da su od srpnja 2014. u skupini stranaca uključenih u borbe protiv ukrajinskih snaga na području Donecke i Luhanske oblasti, među 54 člana organizacije “Unité Continentale” i šestorica državljana Srbije – Zoran Kljajić, Stevan Milošević, Stefan Ćelavi, Ivan Mačkić, Radomir Počuča i Bratislav Živković. U toj su skupini još 10 državljana Španjolske, 21 državljanin Italije, po jedan Moldavac, Bjelorus i Amerikanac, dvojica Finaca, 11 državljana Francuske, dvojica Čeha te jedan Latvijac, navodi se u dokumentu ukrajinskog tužiteljstva. (Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.