Uhićeno devet osoba zbog ratnih zločina nad Hrvatima i Bošnjacima

04.12.2013. 13:09:45

4.12.2013.

Dvije osobe osumnjičene su za ratne zločine u Bileći, a ostalih sedam sumnjiči se za ratne zločine u Kotor Varoši, priopćili su iz Tužiteljstva BiH. Nalogom Tužiteljstva BiH u koordiniranoj akciji s policijskim djelaticima SIPA-e uhićeno je devet osoba. Dvije osobe osumnjičene su za ratne zločine u Bileći, a ostalih sedam sumnjiči se za ratne zločine u Kotor Varoši, priopćili su iz Tužiteljstva BiH. Dvije osobe osumnjičene su za ratne zločine u Bileći, a ostalih sedam sumnjiči se za ratne zločine u Kotor Varoši, priopćili su iz Tužiteljstva BiH.

Devet bivših pripadnika policije bosanskih Srba, uključujući i neke koji su obnašali zapovjedne dužnosti, uhićeno je u u srijedu na području Banje Luke, Kotor Varoši i Bileće u istočnoj Hercegovini zbog sumnje da su sudjelovali u ratnim zločinima počinjenim nad civilima hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, potvrdilo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Po nalogu ovog tužiteljstva koje vodi istragu uhićenja su proveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Sedmorica bivših policajaca uhićena su na području Banje Luke i Kotor Varoši i tereti ih se da su od svibnja 1992. pa do kraja te godine, u okviru širokog i sustavnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni su 1992. godine kao policijski djelatnici i zapovjednici samoproglašene vlasti bosanskih Srba sudjelovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz njihovih kuća na području Kotor Varoši i okolnih mjesta. Istraga se odnosi na progon oko stotinu osoba nesrpske nacionalnosti.

Nakon progona žrtve su bile protuzakonito zatočene u zatvorima u Kotor Varoši gdje su bile podvrgnute mučenju i zlostavljane na različite načine. Pri tome je više zatočenika ubijeno.

Dvotrećinsku većinu stanovništva u Kotor Varoši 1992. godine činili su Hrvati i Bošnjaci. Kontrolu nad općinom odmah na početku rata preuzele su srpske paravojne snage koje su potom provele masovno etničko čišćenje te brojna ubojstva i pljačke. Taj je grad nakon rata ostao u sastavu Republike Srpske, a vratio se tek manji broj prognanih Hrvata i Bošnjaka.

Na području Bileće uhićeni su pak ratni načelnik Stanice javne sigurnosti Goran Vujović i Miroslav Duka, koji je tijekom rata obnašao dužnost zapovjednika policije postaje u tom mjestu.

Tu dvojicu bivših policijskih dužnosnika bosanskih Srba tereti se za ubojstva, protupravna zatvaranja, deportacije i zlostavljanja Bošnjaka i Hrvata u općini Bileća 1992. godine. I oni su osumnjičeni za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Na području Bileće tijekom rata u BiH bilo je više zatočeničkih logora i zatvora u kojima su bili zatočeni nesrbi sa šireg područja Hercegovine, a postoje brojna svjedočanstva o zlostavljanjima kojima su bili izloženi.

  • Autor: I. Ž.
  • Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor: