UHLJEBARIJ Šef državnog AKD-a ima 21.000 kuna plaće i četiri stana, prima i mirovinu

24.05.2021. 15:00:00

INDEX ISTRAGE pokrenule su Uhljebarij, registar sisača javnog novca. Novinari Index Istraga mjesecima su istraživali imovinu i financije vodećih ljudi državnih tvrtki. Rezultate ćemo objavljivati u nastavcima u Uhljebariju. Riječ Uhljebarij označava hrvatski sustav u kojem se novac poreznih obveznika u javnom i državnom sektoru troši na mahom nesposobne, nerijetko i korumpirane ljude, čvrsto povezane s vladajućim strankama.

To ne znači da su svi zaposleni u javnom i državnom sektoru uhljebi, baš kao što to nisu ni svi direktori i članovi uprava državnih kompanija koje smo istraživali posljednjih nekoliko mjeseci.

No čelnici državnih firmi su ključan dio sustava koji našim novcem bogato nagrađuje nesposobnost, nerad i neučinkovitost u zamjenu za slijepu poslušnost vladajućoj partiji, zbog čega zaslužuju da se njihova imovina i financije detaljno propitaju.

U Uhljebariju Index Istraga razotkrivamo netransparentnost u trošenju javnog novca, nepotizam i namještene natječaje. Otkrivamo previsoka primanja, sumnjivu imovinu i političku umreženost sisača javnog novca. Kopat ćemo i razotkrivati jednog po jednog.

U novom Uhljebariju Index Istrage objavljuju imovinu članova Uprava Agencije za komercijalnu djelatnost, Hrvatskih voda, Plovputa i Hrvatskih cesta. 

TVRTKA: Agencija za komercijalnu djelatnost

Agencija za komercijalnu djelatnost tvrtka je od posebnog interesa za RH, bavi se davanjem "usluga izdavanja kvalificiranih certifikata", a ovlaštena je za "obavljanje poslova izdavanja kvalificiranih certifikata građanima RH na elektroničkoj osobnoj iskaznici". U osnovi, proizvodi osobne iskaznice, putovnice, vize, vozačke i druge dokumente, a u 2020. godini imala je, pazite sada, 357 zaposlenika. Prošlu godinu završili su s dobitkom od 62 milijuna kuna.

Glavni direktor: Jure Sertić

Na čelu ove Agencije nalazi se Jure Sertić, član HDZ-a, a ondje je došao u srpnju 2017. godine kao prijedlog vlade. Sertić nije nepoznat hrvatskoj javnosti, naime, mediji su se intenzivno bavili njegovim likom i dijelom devedesetih godina u vrijeme kada je bio pomoćnik ministra branitelja Jurja Njavre. Za Sertića se otkrilo da je odobrio 1.3 milijuna kuna jednog udruzi branitelja i to za projekt prevencije samoubojstava, da bi Revizija kasnije utvrdila da novac nije bio utrošen u tu svrhu. Sertić je jedno vrijeme bio u MUP-u, a dolaskom na vlast Plenkovićeve struje dobio je i unosan posao u AKD-u. Navodno je tome kumovalo njegovo prijateljstvo s ministrom Tomom Medvedom.

Sertić je bio tajnik HDZ-ova Odbora za branitelje, a u hotelu Laguna, kojem je vlasnik njegov rođak Ivan Sertić, pisan je famozni Medvedov zakon o braniteljima. Index je sredinom 2018. godine objavio priču o uhljebljivanju Medvedovog sina u AKD na mjesto vozača, a nakon objave te priče naš novinar je primio prijetnje danas još uvijek ministra Medveda. Slučajem zapošljavanja ministrova sina u AKD bavilo se i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, no Povjerenstvo nije utvrdilo da je došlo do sukoba interesa u ovom slučaju.

"Obzirom na činjenicu da je AKD d.o.o. tijekom 2017./2018.g. zaprimilo 144 otvorene zamolbe i nakon provedenih intervjua s 9 kandidata zasnovalo radni odnos, kao i da su u istom razdoblju na radno mjesto vozač – dostavljač, temeljem otvorenih zamolbi zaposlili 3 osobe, proizlazi da sin dužnosnika Tome Medveda pri zapošljavanju nije ni na koji način bio posebno tretiran ili povlašten, odnosno, prošao je uobičajenu proceduru koju prolaze i ostali  kandidati za posao u AKD d.o.o.", stajalo je u mišljenju Povjerenstva.

Uz plaću prima i 5 tisuća kuna mirovine

Sertić se spominje i kao osnivač tvrtke Vinik d.o.o. koja je ugašena 2014. godine. U godini osnivanja, 2008., imali su prihod od 109 tisuća kuna, a dobit od 48 tisuća kuna, no sljedećih godina nisu imali nikakvih prihoda te su naravno bilježili gubitak.

Sertićeva plaća u travnju ove godine iznosila je točno 21.675,61 kuna neto. U imovinskoj kartici stajalo je kako plaća iznosi 18.500 kuna, no nakon našeg upita Sertić je korigirao iznos u kartici. Osim plaće Sertić prima i dodatnih pet tisuća mirovine.

Sertić nije jedini direktor državne tvrtke koji uz plaću prima i mirovinu. Primjerice, pisali smo o Vladi Bagariću, šefu Hrvatske kontrole zračne plovidbe koji uz plaću od preko 30 tisuća kuna prima 5058 kuna mirovine. Kako su nam objasnili iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, zahvaljujući Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (ZOHBDR), kao i posebnom propisu kojim se uređuju prava iz mirovinskog osiguranja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, omogućeno je primanje mirovine i tijekom zaposlenja.

Tri stana u Zagrebu, jedan stan u Karlovcu, parcela u Milni...

Supruga Jure Sertića zaposlena je u Ministarstvu obrane, no nije naveden iznos njene plaće. Pokušali smo saznati, no Sertić nije bio voljan otkriti taj podatak. Rekao nam je kako taj podatak ima Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.  

Sertić je u imovinskoj kartici prijavio tri stana u Zagrebu. U zagrebačkom predjelu Trešnjevka nalazi se jedan stan od 115 kvadrata vrijedan milijun kuna, drugi od svega 22 kvadrata, procijenjen na 300 tisuća kuna, te dvije garaže. Na zagrebačkom Trnju je treći stan od 26.4 kvadrata procijenjen na 300 tisuća kuna.

No to nije sve. Sertić je prijavio i stan u Karlovcu od 64.5 kvadrata, procijenjen na 300 tisuća kuna. Na tom stanu našli smo zabilježbu kredita Karlovačke banke u visini od 213.888 kuna još iz 1997. godine, a tog kredita nema u imovinskoj kartici. Stan se nalazi u ulici Marina Držića. Zanimljivo je kako je Sertić u sudskom registru prijavljen na adresi u ulici Izidora Kršnjavog u Karlovcu, no na toj adresi nismo našli stan koji bi glasio na njegovo ime.  

Kupio je i parcelu u Milni od 1200 kvadrata, koja glasi na suprugu. Tu je parcelu kupio novčanom pozajmicom. Sertić je u imovinskoj kartici, recimo i to, prijavio kredit Sberbanke iz 2015. godine na iznos od 10.000 eura s ratom kredita od 213 eura.  

TVRTKA: Hrvatske vode
Predsjednik Uprave: Zoran Đuroković

Na čelu Hrvatskih voda nalazi se Zoran Đuroković koji obnaša dužnost generalnog direktora Rješenjem vlade od svibnja 2016. godine. Đuroković je zaposlen u Hrvatskim vodama od 1989. godine, a više od deset godina bio je direktor Vodnogospodarskog odjela za vodno područje slivova Drave i Dunava u Osijeku. Na mjesto prvog čovjeka Hrvatskih voda došao je kao voditelj Glavnog centra obrane od poplava gdje je bio od 2012. godine.

Aktivni član HDZ-a koji sudjeluje na izborima

Đuroković je aktivni član HDZ-a, a redovno se nalazi na listama ove stranke na izborima. Primjerice, prošle je godine bio deveti na listi HDZ-a u četvrtoj izbornoj jedinici. Prije tjedan dana na zatvorenoj sjednici vlade odlučeno je kako će Đuroković dužnost prvog čovjeka Hrvatskih voda obavljati još jedan mandat, odnosno četiri godine. Prihodi Hrvatskih voda u prošloj godini iznosili su 3.4 milijarde kuna, a više od 58 posto prihoda dolazi iz vodnih naknada, dok 37 posto dolazi iz državnog proračuna.

Đuroković je došao u fokus javnosti prošlog ljeta nakon katastrofalnih poplava u Zagrebu s obzirom na to da su mnogi izravno za teško stanje optuživali Hrvatske vode i to kao "uhljebničko leglo HDZ-a i HNS-a".

Podsjetimo kako je jedan stanovnik Trnja u naletu poplave ušao u prostorije Hrvatskih voda i podignuo branu te tako omogućio da višak vode ode u Savu. Policija ga je sutradan privela uz primjenu prisile. Iz Hrvatskih voda tada su se branili da ta ustava ionako nije predviđena za rješavanje oborinskih voda, nego za zaštitu zaobalja od velikih voda rijeke Save.

No, vratimo se na Đurokovića. U imovinskoj kartici prijavio je plaću od 20.430 kuna, no to je podatak iz 2017. godine. U ožujku Đurokoviću je isplaćeno 21.506,40 kuna a povećanje plaće, objašnjavaju nam iz Hrvatskih voda, dogodilo se zbog dodatka od 0.5 posto na godinu staža.

S 32 godine radnog staža ima kuću, stan, poslovni prostor, garaže i apartman na moru

Đuroković ima dodatne prihode od imovine, kao i njegova supruga koja se, barem prema imovinskoj kartici koju je prijavio ovaj dužnosnik, vodi kao nezaposlena.

Đuroković je s 32 godine radnog staža u Hrvatskim vodama prijavio kuću, stan, poslovni prostor i garaže u Osijeku. Kuća od 217 kvadrata procijenjena je na 1.2 milijuna kuna, stan od 73.23 kvadrata u ulici Stanka Vraza procijenjen je na 562 tisuće kuna, a poslovni prostor na 187 tisuća kuna i u suvlasništvu je s još jednom osobom.

Đuroković ima i apartman u Novom Vinodolskom procijenjen na 353 tisuće kuna, koji je kupio od vlastitih sredstava, te parkirno mjesto. Nijednu nekretninu nije kupio kreditom niti je u imovinskoj kartici prijavio takvu obavezu.  

Kuća u Osijeku

Šef Hrvatskih voda prijavio je i ušteđevinu, i to 70 tisuća eura, 150 tisuća kuna te još 40 tisuća eura na suprugu.  

Kako smo primijetili u imovinskoj kartici, dužnosnik Đuroković prijavio je kuću u Osijeku s kvadraturom od 216.44, no u zemljišnim knjigama ona iznosi 480 kvadrata. Zanimalo nas je odakle takva razlika. Kako su nam objasnili, površina od 480 metara kvadratnih se odnosi na ukupnu parcelu, što obuhvaća kuću, garažu i dvorište, te su rekli kako će imovinsku karticu dopuniti nakon našeg upita. No, u imovinskoj kartici i dalje se nalaze stari podaci. 

TVRTKA: Plovput
Predsjednik uprave: Mate Perišić

Plovput je državna tvrtka osnovana za održavanje pomorskih plovnih puteva i radijske službe. Tvrtka je u 2019. godini imala više od 73 milijuna kuna prihoda, a dobit je iznosila tek 40 tisuća kuna. Temeljem zaključka na zatvorenoj sjednici vlade u svibnju 2018. godine na čelo ove tvrtke na mandat od pet godina imenovan je Mate Perišić, jedan od osnivača HDZ u Splitu.

U službenoj biografiji stoji da je Perišić osamdesetih prvotno radio u splitskoj tvrtki "Monter", nakon čega je otišao u SAD. Po povratku je otvorio privatni obrt te je od 1992. godine bio direktorom javne tvrtke "Tržnice Split", a kasnije i likvidatorom te tvrtke koja je ugašena 2004. godine. Zanimljivo je kako je Perišić s bivšim direktorima Tržnice osnovao privatnu tvrtku "Tržnice Hippos" koja je preuzela upravljanje nad vrijednim gradskim resursom - tržnicama i peškarijom.  

Procvat tržnica otkad su postale privatne

Dok su splitske tržnice u vrijeme dok su bile gradske poslovale s gubitkom, privatni Hippos poslovao je i s dobiti od oko 3 do 4 milijuna kuna. Upravo oko privatnog Hipposa izbila je i velika afera i svađa u splitskom gradskom vijeću krajem prošle godine kada je HDZ-ova vlast došla na ideju da grad kupi tu privatnu tvrtku i vrati peškariju, što je izazvalo pravi revolt oporbe koja je naglašavala da bi se tako nastavilo pogodovanje HDZ-ovcima.   

Inače, Perišić je od 2008. godine u Plovputu, prvo četiri godine kao direktor pa pet godina kao savjetnik direktora i potom, od 2017. godine, odlukom vlade opet kao direktor. Kako je postao dužnosnikom, udjele u privatnom Hipposu prenio je na drugu osobu. No, zanimalo nas je je li sudjelovao u pregovorima da grad Split kupi ovu privatnu tvrtku.

"Gospodin Perišić posjeduje 15 posto udjela u trgovačkom društvu Tržnice Hippos d.o.o. Prijenos upravljačkih prava na odvjetnika Tihomira Luetića obavljen je 2010.godine. Dakle, gospodin Perišić ne sudjeluje u odlučivanju vezanom za ovo trgovačko društvo niti je sudjelovao u bilo kakvim pregovorima vezanim za koncesiju koje je nositelj predmetno trgovačko društvo", rekli su nam iz Plovputa.

Plovput put za HDZ-ovce

U 62 godine života Mate Perišić uspio je biti uspješan. Ne samo da je direktor državnoga Plovputa nego je i doktor znanosti s doktoratom obranjenim prije deset godina na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, istom onom na kojem je doktorirao Vice Mihanović, aktualni kandidat za gradonačelnika Splita i njegov stranački kolega. Perišić je, recimo i to, uz sve i profesor na Pomorskom fakultetu u Splitu. Perišić je docent u znanstvenom području društvenih znanosti i to od prosinca 2019. godine.  

Inače, u Plovputu radi istaknuti niz splitsko-dalmatinskih HDZ-ovaca i članova njihovih obitelji, poput Marija Škorića, čiji brat Petar vodi splitski HDZ, ili Ivana Udovičića, bivšeg kaštelanskog gradonačelnika. U Plovputu je i sin još uvijek aktualnog splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, Tomislav.

Za troškove službenog automobila 2451 kuna

Neto plaća za Perišića u ožujku ove godine iznosila je 27.455,67 kuna, a zanimljivo je kako se došlo do tog iznosa.  

"Plaća se sastoji od osnovne mjesečne plaće u iznosu od 21.190,40 kuna, dodatka na radni staž 3.814,25 kuna i naknade u naravi za troškove 24-satnog korištenja službenog osobnog automobila u iznosu od 2.451,02 kuna", objasnili su nam iz Plovputa. Supruga je zaposlena u Hrvatskim šumama od 2011. godine, a njena prijavljena plaća iznosi 5500 kuna.

Stan od 4.2 milijuna kuna

Perišići posjeduju stan u Splitu od 182 kvadrata procijenjen na 4.2 milijuna kuna. Stan u Zagrebu od 85 kvadrata procijenjen je na 1.2 milijuna kuna. Kuća u Blatu na Cetini od 185 kvadrata procijenjena je na 1.4 milijuna kuna.

Stan na splitskom Žnjanu

Od vrjednijih nekretnina tu je još i parcela u Trogiru od 4284 kvadrata. Također, tu je još niz nekretnina u Blatu na Cetini koje su dobivene nasljedstvom, od čega se izdvaja još jedna kuća od 200 kvadrata procijenjena na 900 tisuća kuna u suvlasništvu s još jednom osobom. U garaži su dva BMW-a, a u moru gliser procijenjen na 262 tisuće kuna.

Na sve ovo valja zbrojiti i ušteđevinu pa krenimo redom: 47.600 eura, 75.953 kanadska dolara, 1580 američkih dolara i 10.000 eura štednje koja glasi na dijete. Perišić je prijavio i dodatnih 90 tisuća kuna prihoda, a, kako su nam objasnili iz Plovputa, riječ je o novcu koji dolazi od najma obiteljske kuće.  

TVRTKA Hrvatske ceste
Predsjednik Uprave: Josip Škorić

Državna tvrtka Hrvatske ceste čijih 67 posto ukupnih prihoda dolazi iz naknade za gorivo, jedna je od konstantnih gubitaša. Primjerice, 2015. godine minus je iznosio 514 tisuća kuna, a 2019. godine minus je bio 355 tisuća kuna.

Vječni gubitaši, ali rastu plaće

Unatoč konstantnim gubicima, prosječna plaća u tvrtki koja zapošljava oko 440 djelatnika u posljednjih pet godina se povećala za više od 1200 kuna. Naime, 2015. godine prosječna plaća u Hrvatskim cestama iznosila je 10.392 kune, a u 2019. godini 11.596 kuna.

Na čelu Hrvatskih cesta aktivni je član HDZ-a Josip Škorić koji aktivno sudjeluje na izborima, a kao predsjednik Uprave imenovan je u listopadu 2017. godine. Škorić je iz Osijeka, a u službenoj biografiji stoji da je u Hrvatskim cestama od 2005. godine. Prvotno je bio šef ispostave Osijek, da bi tri godine kasnije postao članom Uprave Hrvatskih cesta. Godinu dana od 2011. do 2012. bio je predsjednik Uprave Društva, a ponovno je izabran na tu dužnost u lipnju 2016. godine. Škorić je bio kandidat na parlamentarnim izborima prošle godine u IV. izbornoj jedini, a zanimljivo je kako je u svom programu navodio i projekte Hrvatskih cesta.

"Programsko razdoblje 2016. – 2020., razdoblje u kojemu sam na čelu Hrvatskih cesta, jedno je od uspješnijih razdoblja u našoj povijesti", stajalo je u programu Škorića kao kandidata HDZ-a. I na posljednjim lokalnim izborima sudjelovao je kao član stožera kandidata HDZ-a Ivana Radića za gradonačelnika Osijeka. Kasnije se povukao tvrdeći kako ne može stići stranačke obaveze i obaveze u državnoj tvrtki.

Četiri stana u Osijeku

U medijima se o Hrvatskim cestama pisalo većinom u kontekstu afera od kojih je najznačajnija ona zataškana o sukobu predsjednika i članova Uprave nakon nekoliko spornih natječaja, od kojih je jedan bio za omišku zaobilaznicu i zapošljavanja unutar tvrtke. U imovinskoj kartici Škorić je prijavio plaću od 21.190,14 kuna, dok njegova supruga, također zaposlena u Hrvatskim cestama od 2007. godine, ima plaću od 14.026 kuna.

Škorić je u imovinskoj kartici prijavio četiri stana u Osijeku. Dva stana dobio je nasljedstvom. Stan od 81.4 kvadrata procijenjen je na 650 tisuća kuna, a stan od 34 kvadrata vrijedan je 250 tisuća kuna. Stan od 144 kvadrata vrijedan 1.6 milijuna kuna kupio je uz pomoć kredita, dok je četvrti stan od 57 kvadrata dobio darovnim ugovorom. Taj stan vrijedan je 420 tisuća kuna.

OPG na sinu pa ne mora prijavljivati ništa

Škorić je prijavio i dva voćnjaka u Zmajevcu, jedan od 8160 kvadrata, a drugi od 11.409 kvadrata, koje je kupio kreditom. Zanimalo nas je jesu li voćnjaci povezani s OPG-om s obzirom na to da je Škorić prijavio da posjeduje i traktor te da nije prijavio dodatnu djelatnost.  

"Postoji OPG koji je u vlasništvu punoljetnog sina gospodina Škorića, te za isto ne postoji obveza prikazivanja u imovinskoj kartici", rekli su nam kratko iz Uprave Hrvatskih cesta.

Tu je još i štednja u iznosu od 10.000 švicarskih franaka te 7500 eura.

Valja naglasiti da smo Škorića upitali je li članovima Uprave od 2017. godine do danas isplaćena naknada za dobar rad, no odgovorio nam je kako nije bilo isplate. No, nije nam govorio istinu.

Rekao nam je da nije, no čini se da je ipak primao bonuse. Povjerenstvo pokrenulo postupak

Povjerenstvo je 16. svibnja pokrenulo postupak protiv Škorića upravo zbog isplaćenih bonusa. Tako je Škorić primao božićnice, uskrsnice, regrese, naknade za III stup mirovinskog osiguranja, naknadu za dopunsko osiguranje, ali i nagradu za radne rezultate 2019. i 2020 godine te jubilarnu nagradu 2020. godine. Naime, u zakonu stoji da je dužnosnicima zabranjeno primiti dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti, a što je Škorić obilato primao posljednje četiri godine.

Članovi Uprave su još Nikša Konjevod, Alen Leverić i Senko Bošnjak

Konjevod je član HDZ-a iz Dubrovnika, a Povjerenstvo je i protiv njega pokrenulo postupak zbog primanja bonusa na koje nije imao pravo. Na mjesto člana Uprave došao je s mjesta ravnatelja Županijske uprave za ceste u Dubrovniku, a njegova plaća iznosi 19.404 kune. Njegova supruga zaposlena u Ekonomskoj školi u Dubrovniku, a plaća joj iznosi 6654 kune. Prijavio je i kredit od 432 tisuće kuna, i to od 2016. godine, a rata iznosi 3600 kuna.

Konjevod je prijavio dva stana, i to jedan u Dubrovniku od 75 kvadrata procijenjen na 1.5 milijuna kuna koji je dobio darovnicom te stan u Zagrebu od 60 kvadrata vrijedan 600 tisuća kuna.

Alen Leverić član je HNS-a, a na mjesto člana Uprave došao je s mjesta savjetnika Uprave Alu Producta iz Odre, tvrtke koja se bavi proizvodnjom aluminijske bravarije. Prije toga bio je zamjenik ministra Ivana Vrdoljaka, tada šefa HNS-a. Leverić je prijavio plaću od 20.690 kuna, a od obaveza tu je kredit iz 2019. godine od 99 tisuća eura. U imovinskoj kartici prijavio je stan u Varaždinu od 105 kvadrata procijenjen na 780 tisuća kuna.

Tri kuće, voćnjak, dva ista Golfa i bogata štednja

Senko Bošnjak član je HSLS-a, a kao član uprave imenovan je u siječnju 2019. godine. Prije toga bio je savjetnik u uredu ravnatelja Uprave za ceste Vukovarsko-srijemske županije. Prijavio je plaću od 20.690 kuna. Njegova supruga vodi obrt, a prijavila je primanja u visini od pet tisuća kuna.

Bošnjak je prijavio tri kuće u Vinkovcima, od čega su dvije, prva od 406 kvadrata i druga od 410 kvadrata, dobivene darovnim ugovorom. Treća kuća od 465 kvadrata procijenjena na 750 tisuća kuna kupljena je vlastitim sredstvima i kreditom te prodajom dijela imovine.

Tu je još i voćnjak od 3246 kvadrata u Mirkovcima, također dobiven darovnim ugovorom. U garaži su dva Golfa Plus iz 2013. godine. Jedan je na suprugu, a drugi na njega. Bošnjak je prijavio i štednju, i to 45.500 eura zajedničke štednje, 13.000 eura štednje supruge i 32.000 eura vlastite štednje.

U zemljišniku smo našli oranicu u Lapovcima kraj Vinkovaca od 2959 kvadrata koja nije prijavljena u imovinskoj kartici. 

...

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe protiv korupcije, podržite Uhljebarij Index Istraga donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

 

Izvor: index.hr

Izvorni autor: Ilko Ćimić/Foto: index

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.