'Ukidamo prijavljivanje na burzu'

18.06.2013. 21:27:33

Ministar rada Mirando Mrsić i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavili su mjere projekta 'Europska garancija za mlade', te najavili prekid dosadašnje prakse prijavljivanja na burzu rada. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić su u zgradi Vlade na konferenciji za medije predstavili mjere i programe kojima će se Hrvatska uključiti u projekt Europska garancija za mlade / European Youth Guarantee. >>Pariz i Berlin kreću u borbu protiv nezaposlenosti mladih! Evo što su naumili! Mrsić je najavio skoro ukidanje prijavljivanja na burzu rada i grupna savjetovanja. 'Godinu dana nakon završenog stručnog osposobljavanja za rad sufinancirat će se 50 posto godišnje bruto plaće u realnom sektoru', najavio je ministar Mrsić. Prijava na burzu i grupno savjetovanje ukinut će se kako bi se dio kapaciteta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje oslobodio za provedbu mjera za zapošljavanje mladih, za što će u HZZ biti osnovan i poseban odjel. Među mladima između 15. i 24. godine života trenutno je 19,3 posto nezaposlenih, a u skupini do 29 godina čak 33,61 posto. Mjere aktivne politike zapošljavanja do sada je koristilo 30.090 osoba, među kojima polovicu čine mladi, rekao je Mrsić. Očekivanja su Vlade kako će kroz mjere poticanja zapošljavanja ove godine zaposliti 8.800 mladih, što će stajati oko 28 milijuna eura.  
Predstavljen EU projekt za mlade i najavljeno ukidanje prijavljivanja na burzu rada (Foto: Arhiva / Marijan Susenj / Pixell)
Predstavljen EU projekt za mlade i najavljeno ukidanje prijavljivanja na burzu rada
  Ministrica Opačić je napomenula kako problem nezaposlenosti mladih postoji, ali kako ima 4,8 posto više zaposlenih mladih u odnosu na 2011. godinu. 'Garancija za mlade je politika Europske unije koja pomaže mladima u osposobljavanju i zapošljavanju. Šest milijardi eura izdvojeno je iz proračuna Europske unije za idućih 7 godina u zemljama regije', otkrila je ministrica Opačić. Iduće godine trebalo bi zaposliti 20.000 mladih, za što će se izdvojiti oko 65 milijuna eura, 2015. godine 25.000 mladih, za što će se potrošiti 81 milijun eura, a 2016. godine 30.000 mladih, što će stajati čak 97 milijuna eura. Dio tog novca namaknut će se iz sredstava europske garancije za mlade, iz koje se sufinancira zapošljavanje osoba do 24. godine života, a zapošljavanje onih između 24 i 29 godina poticat će se iz državnog proračuna ili iz europskog socijalnog fonda, objasnio je Mrsić. Mjere za zapošljavanje u sklopu europske garancije za mlade provodit će se na rok od šest mjeseci do godinu dana, a država će kroz njih sufinancirati plaće i prijevoz mladih koji će se zapošljavati na poslovima važnim za društvo. Sufinancirat će se plaće mladih na stručnom osposobljavanju u realnom sektoru, a zadržat će se i vaučeri za mlade i dugotrajno nezaposlene osobe, na temelju kojih će poslodavci kroz dvije godine biti oslobođeni plaćanja doprinosa na njihove plaće. Kako bi osigurala veću pokretljivost mlade radne snage, Vlada je predvidjela i sufinanciranje putnih troškova do 1.000 kuna. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.