URED PREDSJEDNICE: Osnovana Operativna skupina za upravljanje migrantskom krizom, na čelu Mate Granić!

24.09.2015. 16:08:17

Mate Granić, dugogodišnji šef diplomacije i potpredsjednik HDZ-ovih vlada u devedesetima, novi je predsjednik Operativne skupine za upravljanje migrantskom krizom koju je formirala Kolinda Grabar-Kitarović, potvrdio je jučer izvor iz predsjedničina Ureda. Na taj način Kolinda Grabar-Kitarović dovršava ekipiranje grupacije koja će se baviti izbjegličkom krizom. Prije nekoliko dana imenovala je Andriju Hebranga osobnim povjerenikom za migrante, a sada Granić treba preuzeti vođenje Operativne skupine za upravljanje migrantskom krizom. Na Pantovčaku inzistiraju na korištenju termina migranti, a ne izbjeglice, kao što to rade u Vladi Zorana Milanovića, što dodatno pokazuje kolike su razlike između predsjednice i premijera, piše jutarnji list Mate Granić je iskusan kada je u pitanju problem raseljenih osoba. Početkom 1992. imenovan je potpredsjednikom Vlade za prognanike i izbjeglice, kojih je u to vrijeme u nekim trenucima u Hrvatskoj bilo više od 700 tisuća. Granić je već godinama blizak politički saveznik Grabar-Kitarović. To se moglo vidjeti u završnici predsjedničke kampanje kada je Grabar-Kitarović na sučeljavanju s Ivom Josipovićem na Novoj TV upravo Matu Granića spomenula kao jednu od najvažnijih osoba u svom životu i objasnila da njemu može zahvaliti za razvoj političke karijere. Granić joj je bio šef u MVP-u, a ostali su u kontaktu i kada je ona postala hrvatska veleposlanica u Washingtonu. Tako je predsjedničin Ured sada popunjen dužnosnicima koji su imali visoke položaje u nekadašnjim HDZ-ovim vladama. Jer, uz Granića i Hebranga, predsjednica je angažirala kao pravnog savjetnika Vladimira Šeksa, a bivši premijer Nikica Valentić postao joj je savjetnik za gospodarstvo.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.