Ured za Hrvate izvan Hrvatske: potpisani ugovori o stipendijama za učenje hrvatskog

03.03.2018. 10:43:51

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske svečano su potpisani ugovori o dodjeli stipendija za učenje hrvatskog jezika s potomcima hrvatskih iseljenika, a državni tajnik Ureda Zvonko Milas primio je Frances Marie Anne Perez Chocano iz Perua, koje je završila tečaj i primljena je u hrvatsko državljanstvo. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas u petak je, povodom primitka u hrvatsko državljanstvo, primio Frances Marie Anne Perez Chocano iz Perua s obitelji. Perez Chocano, podrijetlom s otoka Brača, posljednjih je pola godine boravila u Hrvatskoj gdje je, zahvaljujući stipendiji Ureda učila hrvatski jezik. „Od srca vam se zahvaljujem na svemu. Bez potpore Ureda sve bi išlo putno teže“, izjavila je Perez Chocano, koja je izrazila želju ostati živjeti i raditi u Hrvatskoj. Čestitajući joj, državni tajnik Milas izrazio je uvjerenje kako su, uz veliku ljubav koju osjeća za domovinu svojih predaka, stečenim državljanstvom i znanjem hrvatskog jezika stvoreni uvjeti za njezin ostanak. Milas je uvjeren, rekao je, da će svoje znanje i sposobnosti iz područja poduzetništva i administracije uložiti u izgradnju svoje, ali i bolje budućnosti naše zajedničke domovine Hrvatske. Državni ured za akademsku 2017/18. odobrio 232 stipendije, najviše do sada Za akademsku 2017./18. godinu Ured za Hrvate izvan Hrvatske odobrio je za 170 polaznika ukupno 232 stipendije, i to 88 zimskih, 134 ljetnih i 10 za internetsko učenje hrvatskoga jezika. To je dosad najveći broj odobrenih stipendija za jednu akademsku godinu. Tečaj hrvatskog jezika će 99 stipendista pohađati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, 56 stipendista u Splitu i sedmero u Rijeci. Ugovore o dodjeli stipendija u Uredu su potpisali potomci hrvatskih iseljenika iz Čilea, Argentine, Urugvaja, Brazila, Paragvaja, Bolivije, Perua, Venezuele, Mađarske, Austrije i Australije. Programom učenja hrvatskoga jezika na Filozofskim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Rijeci, omogućuje se pripadnicima hrvatskog naroda iz cijeloga svijeta učenje i upoznavanje hrvatskog jezika, pisma i njegovanje hrvatske kulture i nacionalnog identiteta, kao i promicanje suradnje i povezanosti između Republike Hrvatske sa iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima. Istodobno se potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Hrvatsku, a onima koji su se već vratili u daljnjoj integraciji u gospodarski i društveni život, priopćio je Središnji ured za Hrvate izvan Hrvatske. (Hina) / Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.