Uskok optužio bivšu voditeljicu financija općine Sračinec za milijunsku štetu

01.07.2022. 15:31:00

ZAGREB, 1. srpnja 2022. (Hina) - Uskok je podigao optužnicu protiv bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, tereteći je da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. općinu oštetila za više od 1,6 milijuna kuna.

Osumnjičenicu terete da novac koji je podizala sa žiro-računa kao i novac koji joj je predan radi polaganja nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe, izvijestio je u petak Uskok, tereteći je da je na štetu općine sebi pribavila korist u iznosu od 1.674.743 kune.

Uskok je objavio samo dob osumnjičenice, a po pisanju medija riječ je o Renati Sabati.

Optužnicom, koju je Uskok podigao pred zagrebačkim Županijskim sudom nakon provedene istrage, 52-godišnju ženu tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje isprave.

Novac sa žiro-računa na temelju virmana potpisanih od načelnika podizala je od 1. siječnja 2011. do 31. kolovoza 2018. u svojstvu općinske voditeljice poslova financija, koristeći ovlast podizanja novčanih sredstava, sumnja Uskok.

Radi prikrivanja zlouporaba prikazivala je da su podignuta novčana sredstva iskorištena za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune dobavljača.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala.

Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu.

Terete je da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

(Hina)

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: HINA/Foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.