USKOK tvrdi da bivši pomoćnik ministra nije počinio nedjelo koje se goni po službenoj dužnosti

27.03.2019. 15:55:18

USKOK je u srijedu izvijestio da "na temelju rezultata provedenih izvida" nije utvrđena sumnja bi pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić ili koja druga službena osoba u Ministarstvu hrvatskih branitelja te Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje "počinila kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti". "Nakon medijskih objava o tome da je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić radi rješavanja stambenog problema Marija Vrbanića, njega porukama u aplikaciji Viber obavijestio da je molio državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolu Mažara da Mariju Vrbaniću omogući provalu u neki od praznih državnih stanova te da na to zažmiri, provedeni su izvidi tijekom kojih je pribavljena relevantna dokumentacija i obavljeni su obavijesni razgovori s više osoba. Na temelju rezultata provedenih izvida nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je u navedenom slučaju počinjeno kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti", izvijestio je USKOK. Križića je Vlada u siječnju na osobni zahtjev razriješila dužnosti, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved novinarima je prokomentirao da je Križić napravio propust u najboljoj namjeri. Razriješen je nakon što je Telegram objavio njegove SMS-ove u kojima on 49-godišnjem hrvatskom branitelju Mariju Vrbaniću, koji ga moli da mu riješi stambeno pitanje, sugerira: "Provali u stan, a mi ćemo zažmiriti." Telegram je objavio članak u kojem se kaže da im je Vrbanić, koji živi u Vukovaru u unajmljenom stanu i tvrdi da nema nikakvih stalnih prihoda, ispričao kako je nebrojeno puta razgovarao s pomoćnikom ministra branitelja Križićem, a u nekoliko navrata i sa samim ministrom Medvedom, da mu pomognu u stambenom zbrinjavanju. Tvrdio je i kako je dobio bezbroj obećanja, a onda mu je Križić rekao kako će razgovarati s državnim tajnikom Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom, da "malo okrene glavu" i dopusti Vrbaniću da provali u neki od praznih stanova. "Nakon svih medijskih napisa Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo je raščlambu cjelokupnog tog postupanja. Radi se o ozbiljnom i odgovornom djelatniku koji je dvije godine obnašao dužnost pomoćnika ministra, čovjeku koji je uložio iznimno veliki napor u taj resor - stambeni i pravni poslovi", kazao je Medved novinarima nakon sjednice Vlade. (Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.