Usvojene izmjene zakona zbog ćirilice u Vukovaru

24.06.2015. 11:41:25

Na današnjoj sjednici Vlade usvojene su izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina čime, kako je rekao ministar uprave Arsen Bauk, Vlada ispunjava zaduću koju je dobila od Ustavnog suda u kolovozu prošle godine, piše vecernji.hr Podsjetimo, Ustavni je sud tada je zabranio referendum o ćirilici u Vukovaru te odredio da je Vlada dužna u roku od jedne godine uputiti u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode ili opstruiraju provedbu obveza iz tog zakona. Predloženo je da se u tom slučaju predstavništvo raspusti i imenuje povjerenik, rekao je Bauk. Izmjenom zakona pripadnicima nacionalnih manjina zajamčena je sloboda izražavanja te služenje jezikom i pismom. Bauk je rekao da je po dosadašnjoj praksi za usvajanje ovih izmjena u Saboru potrebna dvotrećinska većina, a premijer Zoran Milanović rekao je da je to većina koju njihova koalicija ne kontrolira. “Ovo ne možemo sami promijeniti”, rekao je Milanović. Usvojen je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Ministar turizma Darko Lorencin rekao je da su među bitnim novinama uvođenje minimalnog radnog vremena ugostiteljskih objekata, s time da se omogućava jedinicama lokalne samouprave da odrede i duže radno vrijeme na svom području, a uvode se i veći iznosi za ponavljanje prekršaja te smanjuju iznosi koji se mogu izreći na mjestu prekršaja. Lorencin je rekao da cilj nije kažnjavanje, već poboljšavanje djelatnosti. Usvojen je i prijedlog odluke o načinu čuvanja matičnih serija virusa koje je proizveo Imunološki zavod, prema čemu će te viruse čuvati sam Imunološki zavod. Također je usvojen Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca. Ministar Mirando Mrsić rekao je da se zakonom bolje štite prava radnika, te da će Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja radnicima osigurati minimalnu plaću tijekom tri mjeseca. Slijedom odluke o smanjenju broja državnih agencija osniva se Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, koja će zamijeniti Agenciju za zaštitu okoliša i Državni zavod za zaštitu prirode. Time će se, kako je rekao ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, u poslovanju uštedjeti više od 2 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.