Utrka od Masleničkog mosta do Novigrada okupila rekordnih 160 sudionika

20.01.2020. 09:36:00

Trasa utrke polazi od Masleničkog mosta, zatim kroz Posedarje i Podgradinu, a cilj je ispred općinske zgrade u Novigradu, ukupne dužine 20 kilometara. Organizator ovog događanja je Hrvatski atletski klub »Sv. Ante« iz Poličnika u suradnji sa Atletskim savezom Zadarske županije

Pod geslom »Da se ne zaboravi« jučer je po šesnaesti puta održana tradicionalna polumaratonska utrka, koja je dio obilježavanja, danas već 27. obljetnice Vojno redarstvene akcije »Maslenica«. Trasa utrke polazi od Masleničkog mosta, zatim kroz Posedarje i Podgradinu, a cilj je ispred općinske zgrade u Novigradu, ukupne dužine 20 kilometara. Organizator ovog događanja je Hrvatski atletski klub »Sv. Ante« iz Poličnika u suradnji sa Atletskim savezom Zadarske županije, a jučer se na startu, točno u podne na Masleničkom mostu, okupilo dosad rekordnih 160 sudionika.

Iz raznih krajeva Hrvatske

Među brojnim natjecateljima koji su dali obol ovoj utrci, bio je i Juroslav Dragun koji je sa svojom ekipom iz Zagreba, predstavljao Grad Zagreb i gradonačelnika Milana Bandića.
Dragun je inače Imoćanin sa zagrebačkom adresom koji je u atletskom krugu poznat kao natjecatelj koji se sportom suprotstavlja bolesti i koji se uz pomoć vjere i kvalitetnog liječničkog tima izborio u borbi protiv leukemije koja mu je dijagnosticirana davne 1999. godine.
-Ni sam ne mogu prebrojti na koliko sam utrka sudjelovao. Kad su mi mi postavili dijagnozu 7. listopada 1999. godine i rekli da bolujem od akutne leukemije shavatio sam da se ne smijem predati, ispričao je Dragun, dodavši kako ga je najviše bilo strah za obitelj i kćeri blizanke koje su tada imale samo dvije i pol godine.


»Zadaća Ministarstva je poboljšanje kvalitete življenja branitelja i invalida Domovinskog rata i velika nam je čast što i danas u ovoj utrci sudjeluje veliki broj natjecatelja koji su stradalnici Domovinskog rata

Amalija Mišlov-Blagojević

Dragun je prošao 4 kemoterapijska ciklusa, te je u nekoliko navrata proveo 120 dana u sterilnim izolacijama, ali kako kaže uz pomoć vjere i svoga zaštitnika sv. Alojzija Stepinca, već je 2010. godine istrčao Zagrebački polumaraton.
-Ja sam se i prije bolesti bavio sportom, košarkom i trčanjem. Kada sam pitao svog liječnika i profesora Miranda Mrsića kako ću nastaviti sa životom, rekao je da živim kao i do sada. Nije bilo lako, ali sam shvatio da odustajanje nije nikakva opcija te sam nastavio sa životom i sportom. Leukemiju sam pobjedio nakon jedanaest godina liječenja i odmah sam stao na atletsku stazu, ispičao je Dragun primijetivši kako treba vjerovati u život i neovisno o tome je li netko katolik, pravoslavac, hinduist, islamist ili pripadnik nekog drugog vjerskog opredjeljenja bitno je da ima vjeru u Boga, jer da onaj tko se nema na koga osloniti, njemu je najteže, zaključio je Jaroslav Dragun.

Sudionici i stradalnici

Prije početka utrke, predstavnici državnih, kao i lokalnih vlasti Općine Jasenice, zapalili su svijeće ispred centralnog križa, pokraj spomen ploče Vojno redarstvene operacije »Maslenica«.
Ovom prigodom, svijeću je ispred križa zapalila i Amalija Mišlov-Blagojević, voditeljica Područne jedinice Zadar Ministarstva hrvatskih branitelja, koja je ovom prilikom u ime resornog ministarstva te ministra Tome Medveda, istaknula:
-Izuzetno nam je drago što se već šesnaestu godinu za redom održava ova atletska utrka i što svake godine okuplja sve veći broj sudionika. Zadaća Ministarstva je poboljšanje kvalitete življenja naših branitelja i invalida Domovinskog rata i velika nam je čast što i danas u ovoj utrci sudjeluje veliki broj natjecatelja koji su stradalnici Domovinskog rata, rekla je Mišlov- Blagojević, te je poželjela svima lijep prijateljski i sportski susret te ugodno druženje u našoj Županiji.

KROZ POSEDARJE I PODGRADINU

Utrka koju je organizirao Hrvatski atletski klub "Sv. Ante" iz Poličnika u suradnji sa Atletskim savezom Zadarske županije, na startu je okupila rekordnih 160 natjecatelja koji su startali na Masleničkom mostu točno u 12 sati te je prošla kroz Posedarje i Podgradinu i završila u Novigradu ispred zgrade Općine

Program obilježavanja danas i sutra

Ponedjeljak, 20. siječnja 2020.
8.00 sati Budnica Gradske glazbe Zadar ulicama grada Zadra
8.30 sati Polaganje vijenaca na Središnji križ; Gradsko groblje u Zadru
9.30 sati Polaganje vijenaca na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi; Ulica Ante Starčevića, Zadar
10.00 sati Prigodni program; park u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima
10.30 sati Mimohod postrojbi sudionica VRO Maslenica s ratnim zastavama uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH; spomenik hrvatskim braniteljima u uvali Jazine - Obala kneza Branimira
- Gradski most - Narodni trg - Široka ulica – katedrala sv. Stošije – Forum - svetište sv. Šime
11.00 sati Sveta misa za Domovinu; svetište sv. Šime
12.30 sati Znanstveni kolokvij: Hrvatski liječnici i sanitet u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica;
Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru, Obala kralja Petra Krešimira IV.
17.00 sati Simpozij: Franjevački samostan u Donjem Karinu kao primjer razaranja kulturne baštine tijekom Domovinskog rata;
Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru, Obala kralja Petra Krešimira IV.
Sudjeluju: prim. Lovre Vukić, prof. dr. sc. Boris Dželalija, prof. dr. sc. Neven Skitarelić, doc. prim. dr. sc. Petar Lozo
Sudjeluju: dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata te dr. sc. Britt Baillie, University of Cambridge, Miljenko Domijan, konzervator, i dr.
Utorak, 21. siječnja 2020.
9.00 sati Polaganje vijenaca; Kašić
10.00 sati Polaganje vijenaca; Islam Latinski
10.30 sati Postavljanje vijenaca na spomen ploču postrojbama HRM; riva u Posedarju
11.00 sati Polaganje vijenaca kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica ‘93.; zaštitni pojas DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta, Maslenica
12.30 sati Sveta misa; crkva sv. Frane, Podprag
12.30 sati Sveta misa; crkva Marije zaštitnice kršćana, Paljuv

Izvor: Zadarski list

Izvorni autor: Nikolina Mojić/Foto: Vedran SITNICA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.