Uvidom u sve dokumente, hrvatski će osumnjičenici biti oslobođeni

02.11.2016. 19:42:35

Kako je rekao Nazor, vrlo je lako napraviti uvid koliko je dokumenata o HVO-u otišlo u BiH prije nastanka Centra Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor komentirao je uhićenje pripadnika HVO-a u Orašju na temelju dokumenata koji su predani Tužiteljstvu BiH. ''Točno je da je dokumentacija HVO-a završila u našem Centru jer se tako može pokazati što se stvarno dogodilo, a što ne. Ovo je selektivno prikazano. Prije nego je naš centar preuzeo gradivo 100 tisuća stanica je zavšilo u Haagu, a 10 tisuća u Sarajevu. Kad gledamo što se događalo naš Centar je 3 godine imao to gradivo, a iz našeg centra nijedan dokument nije otišao u Sarajevo dok nam tako nije naloženo. Nije problem u dokumentima. Kad bi se cjelovito pokazali događaji sve ovo što je Tužiteljstvo kazalo nema uporišta'', kazao je Nazor u razgovoru za N1. Kako je pojasnio, u Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata dolazile su ekipe iz Tužiteljstva BiH te su prvo samo imale uvid u dokumentaciju, a potom su imali pravo kopirati dokumente. "Nije problem u dokumentima nego u njihovoj interpretaciji. Ja sam siguran za ova uhićenja u Orašju da im puno toga ide u prilog da nisu krivi. Zapovjedna odgovornost se preširoko tumači. I na temelju toga se izvlače ovakvi zaključci. Ništa u Centru nije učinjeno što nije naloženo", poručio je Nazor. Dodao je da je vrlo lako napraviti uvid koliko je dokumenata o HVO-u otišlo u BiH prije nastanka Centra te zaključio kako je najvažnije da o daljnoj uporabi odlučuju više instance.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.