'Uvođenje dvojezičnosti u Vukovar nemoguće je izbjeći'

03.10.2013. 15:46:48

uvodenje-dvojezicnosti-vukovar-nemoguce-je-izbjeci-slika-1310498

Upozorio je i da se dvojezične ploče u Vukovaru postavljaju upravo u ovom trenutku jer je to tako određeno Akcijskim planom koji je donijela prošla vlada, odnosno HDZ-ova vlada još 2011. godine.

Uvođenje dvojezičnosti u Vukovar nemoguće je izbjeći, poručio je Munir Podumljak, predsjednik Partnerstva za društveni razvoj predstavljajući rezultate istraživanja o stanju srpske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Objašnjavajući svoje tvrdnje, Podumljak je rekao da se temeljna prava, među kojima su i prava nacionalnih manjina, ne mogu osporiti bez obzira na želje ili potrebe lokalne zajednice te kako se ona čak ne mogu osporiti ni izmjenom Ustava, a kamoli gradskog statuta. – Srba je u Hrvatskoj oko 4,5 posto, a Hrvata u Europskoj uniji 0,6 posto. Ako dopustimo da se načelom većine mogu osporavati temeljna prava ratificirana međunarodnim konvencijama, onda će netko sutra skinuti hrvatsku zastavu i hrvatski grb sa zgrade Europske komisije i tijela EU – rekao je Podumljak. Upozorio je i da se dvojezične ploče u Vukovaru postavljaju upravo u ovom trenutku jer je to tako određeno Akcijskim planom koji je donijela prošla vlada RH, odnosno HDZ-ova vlada još 2011. godine. – To znači da ovu obvezu nije ratificirala ni ova vlada ni bilo koja politika, ona je jednostavno prirodno došla protekom vremena te preuzetim obvezama iz međunarodnih ugovora i ona se kao takva mora provesti. Isto tako u EU se o manjinskim pravima ne raspravlja nego se ona poštuju i provode – istakao je Podumljak. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.