UVOĐENJE OBVEZNOG VOJNOG ROKA ZA MUŠKARCE I ŽENE? MORH analizira opciju koja bi koštala 500 milijuna kuna

20.01.2017. 10:26:15

PUŠKE U RUKE

Od 2008. godine u Hrvatskoj ne postoji obveza služenja vojnog roka. Nova vlast mogla bi to promijeniti.

U tijeku je dovršetak opsežne analize koja bi trebala crno na bijelo prokazati sve prednosti i mane ponovnog aktiviranja obveznog vojnog roka. Dok ne dobije rezultate analize, ministar obrane Damir Krstičević odbija komentirati tu tematiku. Već se u nekoliko navrata spominjala ponovna aktivacija obveznog vojnog roka koji je u našoj zemlji ukinut 2008. godine. Spominjala ga je i predsjednica Grabar-Kitarović u svojoj kampanji, a bivši ministar obrane, Ante Kotromanović, rekao je svojedobno kako bi obvezno služenje vojnog roka državu koštalo 300-500 milijuna kuna. ‘Ideja je da se u ljetnim mjesecima krene s osnovnom dvomjesečnom obukom. To ne bi koštalo mnogo, a ipak bi godišnje davalo neki broj ljudi koji bi znali osnovne stvari. Ne bi to bio klasični vojni rok od šest mjeseci ili godinu dana, ali podlijegali bi mu i muškarci i žene, a obuke bi bile u ljetnim kampovima’, rekao je za 24 sata, kako ga nazivaju, dobro upućeni izvor. U Hrvatskoj je od 2008. godine na snazi dobrovoljno služenje vojnog roka koje traje 14 tjedana na poligonima Slunj i Gašinci.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.