'Uzeli su mi kuću, a još im dugujem 510.000 eura!'

26.07.2013. 08:20:22

"Banka je preuzela kuću u kojoj sam živio. Iako je njena realna vrijednost bila oko 90.000 eura, oni su je, upravo ta ista banka koja me kreditirala, na licitaciji kupili za 60.000 kuna!", priča muškarac iz Vrbovca koji tvrdi da je žrtva prevare.

U početku suradnje idiličan odnos između austrijskih banaka i hrvatskih klijenata posljednjih se godina pogoršao.

Dovedeni u zabludu

Kreditni dužnici, međutim, sada sve masovnije, jednim dijelom i preko odvjetnika, ustaju tužbama protiv austrijskih banaka tražeći poništenje ugovora o kreditu. Smatraju da su prevareni, dovedeni u zabludu, postaju svjesni da su krediti, prema brojnim indicijama, u Hrvatsku plasirani nezakonito, piše Novi list. D.D. iz Vrbovca za sebe kaže da je žrtva prevare jedne austrijske banke od koje je ukupno primio 442.000 eura kredita. Privuklo ga je što se, uz vrlo jednostavnu proceduru i kratak rok, obećala keš lova i brza isplata. Novac mu je trebao za otvaranje staračkog doma. No, iskrsli su problemi, pa krenule ovrhe. "Naprimjer, banka je preuzela kuću u kojoj sam živio. Iako je njena realna vrijednost bila oko 90.000 eura, oni su je, upravo ta ista banka koja me kreditirala, na licitaciji kupili za 60.000 kuna! Točno 100.000 eura kredita sam uredno platio, a zbog kreditnog duga preuzeli su i starački dom vrijedan 180.000 eura. Sveukupno su dosad naplatili 370.000 eura. Po mojoj računici, dužan sam im još 72.000 eura glavnice i nešto kamata. Tražio sam raskid ugovora s njima jer su nekorektni. Banka mi, međutim, poručuje, a imaju hipoteku na mojim nekretninama vrijednim oko milijun eura, da sam im dužan još 510.000 eura!", priča ogorčeni dužnik.

Uplate i isplate na ruke

Nakon svega, kaže, sumnja da banka posluje zakonito. Tvrdi da su mu novac donosili u Hrvatsku i isplaćivali na ruke - jednom 60.000, a drugi put 30.000 eura. Sumnjivo je i to, kaže, što je rate kredita uvijek plaćao u Hrvatskoj, i to na ruke posrednici, slovenskoj državljanki. Također, tvrdi da su mu nudili da će mu umajiti kreditnu obvezu, ako s predstavnicima te banke, bude plašio dužnike u Hrvatskoj. "Dakle, nudli su mi da utjerujem dugove prema bankarima. To su prljavi poslovi u kojima nisam htio sudjelovati", muškarac iz Vrbovca. I.B./Novi list Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.