UŽIVO Burno u Saboru zbog Marakeškog sporazuma: "Neću vam dati opomenu jer smo u razdoblju došašća"

10.12.2018. 11:08:03

Prvi je na dnevnom redu Prijedlog zakona o minimalnoj plaći kojim se ukida umanjenje osnovice za obračun doprinosa na osnovicu za 50 posto, prema plaćama radnika koje su, prema ugovoru o radu, pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru ili posebnom propisu ugovorene u visini iznosa minimalne plaće, zbog toga što uvedena zakonska izmjena nije opravdala očekivane učinke. Ovoga tjedna, u srijedu, na saborskom je dnevnom redu, među ostalim, i ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH i europskom putu BiH, dok je za četvrtak predviđena rasprava o Zakonu o udžbenicima, zbog kojeg je iskrilo između HDZ-a i njegova mlađeg koalicijskog partnera HNS-a. Tijek sjednice pratite u nastavku: 10:14 Miro Bulj nakon izlaganja HDZ-ova Mire Kovača zatražio je povredu poslovnika, na što je predsjedavajući Gordan Jandroković ustvrdio da do povrede nije došlo. Bulj je unatoč upozorenjima nastavio govoriti, na što mu je Jandroković poručio: "Neću vam dati opomenu jer smo u razdoblju došašća." 9:38 Božo Petrov (Most) kazao je da Marakeški sporazum predstavlja ugrozu i opasnost za Hrvatsku. "Susjedne zemlje odbijaju ići u Marakeš. Zašto, ako je to sve u redu? Sve susjedne zemlje ne žele biti dio tog pakta. Od koga ćemo tražiti pomoć? Od Junckera?" pita se Petrov. 9:30 Davor Bernardić (SDP) povodom Međunardnog dana ljudskih prava osvrnuo se na Marakeški sporazum. Istaknuo je da je riječ o katalogu mjera koje se odnose na zakonite migracije te da nije riječ o obvezujućem sporazumu. "Kome to ne odgovara. Ne odgovara vladajućoj većini jer se ne želi konfrontirati s konzervativnim skupinama. U Hrvatskoj ne žele ostati njezini građani, a ni migranti", kazao je Bernardić. Podsjetio je i na zakon o udomljavanju te čestitao gej paru koji je tužio Hrvatsku zbog nemogućnosti udomljavanja. 9:28 Prije rasprave o Zakonu o minimalnoj plaći Sabor je rad počeo slobodnim izjašnjavanjem klubova zastupnika.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.