UŽIVO Gori skladište nafte u Rusiji, EU priprema Putinu nove sankcije (TIJEK DOGAĐANJA)

25.04.2022. 09:43:00

Ruska invazija na Ukrajinu traje punih 61 dan, a primirja nije bilo ni na Uskrs. Bombardiranjem gradova u Donbasu ruski predsjednik Vladimir Putin želi ostvariti krajnji cilj – uzeti ukrajinski teritorij od istoka, preko anektiranog Krima i cijele obale do granice s Moldavijom – gdje bi se spojio s proruskom enklavom – Pridnjestrovljem. Mariupolj – nekada grad i velika luka na jugu, potpuno je uništen. Procjenjuje se da je u dva mjeseca ondje ubijeno oko 20.000 civila.

U posljednjoj utvrdi obrane grada – čeličani Azovstalj, pod zemljom je uz branitelje bojne Azov – najmanje tisuću civila. U Mariupolju ih je, pretpostavlja se oko 100.000. 

Ukrajina je predložila Rusiji pregovore blizu golemog metalurškog kompleksa Azovstalj u Mariupolju, posljednjem uporištu ukrajinskih branitelja i civila u lučkome gradu koji je uglavnom pod ruskim nadzorom, objavilo je u nedjelju ukrajinsko predsjedništvo.

Tijek događaja pratite u nastavku:

8.25

Britansko ministarstvo obrane: Rusi planiraju inscenirani referendum

Rusija planina inscenirani referendum u gradu Hersonu, barem tako tvrdi u najnovijem izvješću britansko ministarstvo obrane.

Prema obavještajnim izvorima, svrha referenduma bila bi opravdavanje okupacije grada, jedinog većeg područja koji su Rusi zauzeli. No, područja oko Hersona naknadno su zauzeli Ukrajinci.

Grad je ključan kopneni most prema Krimu kako bi se ostvarila dominacija u južnoj Ukrajini.


8.18

Požar u ruskom skladištu nafte

U skladištu nafte u ruskom gradu Brjansku izbio je veliki požar, javile su ruske novinske agencije. Riječ je o iznimno važnom naftovodu kojim se ruska nafta prevozi u Europu. 


7.00

Blinken i Austin u Kijevu obećali povratak američkih diplomata

Šef američke diplomacije i ministar obrane obećali su u službenom posjetu Kijevu povratak američkih diplomata u Ukrajinu i izvijestili o dodatnoj financijskoj pomoći, istaknuvši bitku u Donbasu”, objavio je dužnosnik State Departmenta.

6.00

The Times: EU Rusiji priprema “pametne sankcije”

Europska unija priprema “pametne sankcije” na uvoz ruske nafte, izvijestio je u ponedjeljak londonski dnevnik The Times, pozivajući se na riječi potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa.

0.30

Blinken, Austin u Kijevu razgovaraju sa Zelenskim

Američki državni tajnik Antony Blinken i američki ministar obrane Lloyd Austin doputovali su u Kijev i razgovaraju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, obajvio je u nedjelju kasno navečer na društvenoj mreži Zelenskijev savjetnik.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/ Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.