Uživo: Kijev i Moskva konačno dogovorili koridor iz Mariupolja. Rusi braniteljima dali ultimatum (TIJEK DOGAĐANJA)

20.04.2022. 09:32:00

Pratimo 56. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu. 
ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA: 
  • Rusija braniteljima u Mariupolju dala novi ultimatum
  • U Ukrajini poginule tri tisuće ruskih plaćenika
  • Branitelji u Mariupolju mole Zapad da ih izvuku
  • Zelenski poziva Zapad da im da još oružja
  • Rusi nastavljaju napadati čeličanu punu civila
  • Britansko izvješće: Rusi se i dalje gomilaju na istoku
Charles Michel stigao u Kijev

9:11 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel iznenadno je stigao u Kijev. Michel je na Twitteru objavio fotografiju s željezničkog kolodvora, uz koju je napisao “Danas u Kijevu. U srcu slobodne i demokratske Europe”.

Nuklearka u Černobilu ponovno uspostavila veze s državnim regulatorom

8:55 Ukrajina je u utorak rekla Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da je uspostavljena izravna komunikacija između nuklearne elektrane u Černobilu i državnog regulatora za atomsku energiju nakon što su ruski vojnici napustili postrojenje, priopćila je IAEA. Glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi rekao je da je to “vrlo dobra vijest”, dodajući da će kasnije ovog mjeseca voditi tim stručnjaka u Černobil kako bi izvršili niz procjena. Ruske snage okupirale su ugašenu elektranu ubrzo nakon invazije Ukrajine, ali su je napustile 31. ožujka, priopćila je IAEA.

Ukrajina i Rusija dogovorile humanitarni koridor iz Mariupolja

8:45 Ukrajina je postigla preliminarni dogovor s ruskim snagama o humanitarnom koridoru za civile iz opkoljenog Mariupolja, objavila je zamjenica ukrajinskoga premijera Irina Vereščuk. “Uspjeli smo dogovoriti humanitarni koridor za žene, djecu i starije ljude. S obzirom na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Mariupolju, na ovo ćemo danas usredotočiti naše napore”, napisala je na društvenim mrežama.

Prethodni sporazum o otvaranju koridora za civile koji bi napustili Mariupolj propao je 5. ožujka i od tada je svaki pokušaj dogovora propao. Vereščuk sada kaže da će novi pokušaj evakuacije početi danas u 14 sati (11 sati po GMT-u, odnosno 13 sati po hrvatskom). “S obzirom na vrlo tešku sigurnosnu situaciju, tijekom akcije može doći do promjena. Stoga vas molimo da pratite relevantne službene poruke”, dodala je.

Jučer je rusko ministarstvo najavilo prekid vatre za danas u području oko čeličane Azovstal. Ruske trupe, tvrde, poštivat će primirje dok je prijedlog na snazi, od 20. travnja u 14 sati po moskovskom vremenu (11 sati GMT). 

Rusi nastavljaju napadati čeličanu, vlasti: ‘Unutra je puno civila’

8:15 Ruske trupe nastavljaju s napadima na čeličanu Azovstal u Mariupolju, u kojoj se nalaze ukrajinski vojnici i civili, priopćila je ukrajinska vojska a prenosi BBC u srijedu. Zamjenik gradonačelnika Mariupolja rekao je da se mnogo civila nalazi u opkoljenoj čeličani Azovstal. “Mogu potvrditi da ima puno civila”, rekao je Sergej Orlov za BBC Newsday. “Uglavnom su to građani iz najbližih porušenih zgrada i dosta radnika čeličana. Oni znaju da su čeličane imale dobro sklonište od bombi i nešto zalihe hrane i vode u skloništu. Zato su odlučili sa svojim obiteljima živjeti u tom skloništu.”

Za one u tvornici trenutno nije moguća pomoć, kaže. “Apsolutno sve im nedostaje. Voda, hrana, lijekovi, pomoć, a Rusija potpuno blokira sve, bilo kakvu humanitarnu pomoć ili evakuaciju”, kaže. “Sve ove vijesti o mogućnosti odlaska, napuštanja Mariupolja ili Azovstala su lažne.” Rusija je dala novi rok ukrajinskim postrojbama u Mariupolju da se predaju u srijedu, ali Ukrajina kaže da će nastaviti braniti taj lučki grad.

Britansko izvješće: Rusi se i dalje gomilaju na istoku

7:45 Britanci su objavili novo obavještajno izvješće u kojem navode da se ruske snage nastavljaju gomilati duž istočne granice Ukrajine, dok se borbe u Donbasu intenziviraju. Ruska zračna aktivnost u sjevernoj Ukrajini “vjerojatno će ostati mala”, ali još uvijek postoji rizik od preciznih udara na ciljeve diljem zemlje. Britansko ministarstvo obrane piše i da napadi Kremlja na gradove diljem Ukrajine “pokazuju njihov pokušaj da poremete kretanje ukrajinskog pojačanja i oružja na istok zemlje”.

Zoološki vrt u Harkivu: Rusi su ubili dvoje zaposlenika

7:20 Dvoje zaposlenika zoološkog vrta u Harkivu koji su prošlog mjeseca ostali kako bi se brinuli o životinjama usred snažnog granatiranja pronađeni su mrtvi, navodi se u priopćenju zoološkog vrta. Zoološki vrt Feldman Ecopark priopćio je kako je u ponedjeljak dobio potvrdu da su zaposlenike ubili ruski vojnici i da su ih našli zabarikadirane u jednoj prostoriji. Iz priopćenja nije jasno kada su zaposlenici umrli, no iz zoološkog vrta kažu da su nestali početkom ožujka. Nekoliko životinja evakuirano je iz tijekom granatiranja, rekli su iz zoološkog vrta, no dvoje zaposlenika ostalo je hraniti preostale životinje. Kad se drugo osoblje vratilo u park 7. ožujka, zaposlenika nije bilo, tvrde iz zoološkog.

Zelenski: ‘Da imamo oružje kakvo imaju Rusi, rat bi odavno bio gotov’

7:05 Zelenski je još jedom pozvao međunarodnu zajednicu da poveća vojnu pomoć. U svom noćnom video obraćanju, ukrajinski predsjednik je rekao da kad bi Ukrajina imala oružje usporedivo s onim koje ima Rusija, rat odavno bio gotov jer je “premoć ukrajinske vojske u taktici i mudrosti sasvim očita”. Kazao je kako situacija u opkoljenom gradu Mariupolju “ostaje nepromijenjena”, a sudbina desetaka tisuća stanovnika još uvijek nije poznata. 

“Unatoč ruskim tvrdnjama da gađaju samo vojne teritorije, oni i dalje gađaju stambena područja i ubijaju civile”, rekao je Zelenski. “Ruska vojska u ovom ratu zauvijek se upisuje u svjetsku povijest kao najbarbarskija i najnehumanija vojska na svijetu”, dodao je. 

Ruski milijarder osudio ‘bezumni’ rat: ‘Devedeset posto Rusa je protiv’

7:00 Ruski milijarder Oleg Tinkov, osnivač internetske banke Tinkoff, osudio je u utorak “bezumni” ruski rat u Ukrajini i pozvao Zapad da pomogne da se zaustavi taj “pokolj”. “Devedeset posto Rusa su PROTIV tog rata”, napisao je Tinkov (54) na Instagramu, istaknuvši da “taj bezumni rat NIKOME ne koristi” jer “ginu nedužni ljudi i vojnici”. Banka Tinkoff, osnovana 2006., navodi da danas ima oko 20 milijuna klijenata. Tinkov koji je 2020. otišao s mjesta izvršnog direktora banke, na popisu je osoba pod britanskim sankcijama u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

“Kada su se ujutro probudili mamurni, generali su shvatili da imaju vojsku koja nije nije ni za što”, poručio je Tinkov u utorak, dodajući: “A kako vojska može biti dobra ako ništa drugo ne valja u zemlji koja se guši u nepotizmu i u sluganstvu?” Ovo je jedna od najoštrijih kritika ruske vojne ofenzive u Ukrajini koju je uputio neki ruski poduzetnik. “Dragi ‘kolektivni’ Zapade, molim vas, dajte Putinu mogućnost da se časno povuče i prekine ovaj pokolj. Molim vas, budite razumni i čovječni”, dodao je Tinkov na engleskom u poruci objavljenoj na Instagramu.

Rusija braniteljima u Mariupolju dala novi ultimatum

6:55 Rusko ministarstvo obrane dalo je ukrajinskim borcima koji su opkoljeni u Mariupolju novi ultimatum. U priopćenju objavljenom u srijedu rano ujutro, rusko ministarstvo obrane navodi da su njihove snage otvorile humanitarni koridor od čeličane Azovstal, u kojoj su se branitelji ukupali, “za povlačenje ukrajinskih vojnika i militanata nacionalističkih formacija” kako bi “dobrovoljno položili oružje”, kao i za evakuaciju civila.

“Od 22:00 sata (po moskovskom vremenu) 19. travnja 2022. nitko nije koristio navedeni koridor”, dodalo je ministarstvo. Rusija je rekla da će “još jednom” ponuditi Ukrajini opciju “da prestane s borbama i polože oružje” od 14 sati (po moskovskom vremenu) u srijedu, 20. travnja. 

Izvještaj novinara: u Ukrajini poginule tri tisuće ruskih plaćenika

6:50 Rusija je u Ukrajini rasporedila gotovo 8000 plaćenika iz zloglasne grupe Wagner od kojih je 3000 poginulo, kazao je pred odborom za vanjske poslove Donjeg doma britanskog parlamenta Christo Grozev, izvršni direktor Bellingcata, platforme koja se bavi istraživačkim novinarstvom. Grozev je kazao da Bellingcatovi izvori unutar Wagnera, najveće od triju plaćeničkih tvrtki uključenih u sukob, kažu da je broj poginulih “znatno veći” nego što se očekivalo.

Ukrajinski zapovjednik u Mariupolju: ‘Živimo posljednje sate. Izvucite nas’

6:45 “Živimo možda svoje posljednje dane, pa i sate”, rekao je zapovjednik ukrajinskih vojnika koji su pod ruskom opsadom u Mariupolju, pozivajući međunarodnu zajednicu da ih “izvuče” iz okruženog grada, u poruci objavljenoj u srijedu na Facebooku. “Neprijatelj je deset puta brojniji od nas”, rekao je Serhij Volina iz 36. mornaričke brigade ukopane u željezari Azovstalj u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine. “Pozivamo i usrdno molimo sve svjetske čelnike da nam pomognu. Tražimo da nas izvuku i odvedu na teritorij trećih zemalja”, dodao je.

Izvor: Telegram.hr

Izvorni autor: Hina/Foto: snimka zaslona/ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.