UŽIVO Kijev: Otkrili smo ruske špijune u ukrajinskom vojnom stožeru (tijek događanja)

02.05.2022. 10:14:00

Stotinjak ukrajinskih civila evakuirano je u nedjelju iz uništene čeličane Azovstalj u gradu Mariupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nakon što su Ujedinjeni narodi potvrdili da je u tijeku operacija sigurnog prolaza. Prvi evakuirani civili trebali bi stići u grad Zaporižja, koji je pod kontrolom Ukrajine. Ruska vojska usredotočila se na jug i istok Ukrajine nakon što nije uspjela zauzeti Kijev. Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da rat neće prestati 9. svibnja. Rat u Ukrajini ušao je u 68. dan. 

Tijek događaja pratite u nastavku:

8.45 

Kijev: Otkrili smo ruske špijune u ukrajinskom vojnom stožeru

Ukrajinska obavještajna služba objavila je da je otkrila ruski špijunski lanac. Jedan od špijuna čak je i bio zaposlenik glavnog stožera ukrajinske vojske, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

8.30 

Ukrajinska zastupnica: Rusija ugrožava globalnu sigurnost hrane

Ukrajinska parlamentarna zastupnica Lesia Vasilenko objavila je video za koju navodi da se radi o uništavanju skladišta žitarica u regiji Dnjepar.

“Rusija nastavlja ugrožavati globalnu sigurnost hrane. Kao da blokiranje Crnog mora i ukrajinskih luka nije dovoljno”, napisala je na Twitteru.

8.00

Ukrajina: Ubijeno 219 djece

Ured glavnog tužitelja Ukrajine objavio je da je u ratu u toj zemlji zabilježeno 9247 ratnih zločina, ubijeno 219 djece, a ozlijeđeno njih 405.

7.30

Britansko ministarstvo obrane objavilo nove podatke o stanju Ukrajini

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije podatke o situaciji na terenu u Ukrajini. Navode da je Rusija na početku rata 24. veljače angažirala više od 120 bataljunskih taktičkih skupina. Međutim, više od četvrtine tih skupina sada je “borbeno neučinkovito”.

“Vojnici u nekim od najelitnijih ruskih postrojbi, uključujući Zračno-desantne snage, pretrpjeli su ogromne razine iscrpljenosti. Vjerojatno će trebati godine da Rusija rekonstruira te snage”, navode.

6.00

Eksplozije u ruskom Belgorodu

Dvije eksplozije pogodile su rusku oblast Belgorod na granici s Ukrajinom u ranim jutarnjim satima, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov. “Probudilo me rano jutros, oko dva sata. Prema podacima operativnog stožera, nema štete ni razaranja. Nema žrtava”, dodao je.

Eksplozije su uslijedile nakon što je u nedjelju izbio veliki požar u vojnom objektu ruskog Ministarstva obrane u Belgorodu. Uzrok incidenta za sada nije poznat. Ruski dužnosnici više su puta optuživali Ukrajinu za prekogranične napade na skladišta goriva i vojna postrojenja, tvrdnje za koje ukrajinske vladine agencije kažu da imaju za cilj potaknuti “antiukrajinski osjećaj”.

1.00

Stotinjak civila evakuirano iz čeličane Azovstal

Stotinjak ukrajinskih civila evakuirano je u nedjelju iz uništene čeličane Azovstal u gradu Mariupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nakonšto su Ujedinjeni narodi potvrdili da je u tijeku “operacija sigurnog prolaza”.

0.30

Lavrov poručio da 9. svibnja neće utjecati na operacije u Ukrajini

Predstojeća godišnjica pobjede Rusije u Drugom svjetskom ratu neće utjecati na vojne operacije Moskve u Ukrajini, kazao je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u nedjelju za talijansku televiziju.

0.15

Schumer: Imovina ruskih oligarha za pomoć Ukrajini

Vođa demokrata u Senatu SAD-a Chuck Schumer kazao je u nedjelju da će ispuniti zahtjev Bidenove administracije o dodavanju odredbe na paket pomoći Ukrajini koji iznosi 33 milijarde dolara, kako bi se omogućilo SAD-u da iskoristi imovinu ruskih oligarha te njihov novac izravno pošalje Ukrajini. 

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.