UŽIVO | Na izricanje presude Karadžiću njegova obitelj ne namjerava doći

20.03.2019. 11:14:47

10:35
Pred Sud u Haagu počelele su dolaziti obitelji žrtava. Više pročitajte OVDJE.
Emir Suljagić, profesor na Internacionalnom sveučilištu u Sarajevu, očekuje da će drugostupanjska presuda Radovanu Karadžiću slijediti prvostupanjsku presudu u smislu pravnog nalaza. On kaže da bi bio iznenađen da se ''dogode dvije stvari'' danas u Haagu. ''Bio bih iznenađen da se dogode dvije stvari: da Žalbeno vijeće prihvati točku optužnice koja se odnosi na genocid izvan Srebrenice i bio bih iznenađen da bude odbačen dio krivnje za genocid u Srebrenici 1995. Presuda bi u smislu pravnog nalaza poprilično vjerno trebala slijediti prvostupanjsku presudu, to su moja očekivanja'', kaže Suljagić za N1.
9:10
Karadžić bi u 13.30 trebao biti prebačen iz Scheveningena u sudnicu. Sonja Karadžić, kći Radovana Karadžića, neće doći u Haag, kao niti članovi obitelji, javlja naš reporer Zvonko Komšić.
Donosimo kratku kronologiju slučaja Karadžić.
8:07
Naš reporter Nikola Radišić koji izricanje presude prati u Haagu kaže kako je ovakva odluka u slučaju Radovana Karadžića donijeta zbog događaja od prošle godine kada je Slobodan Praljak nakon osuđujuće presude ustao u sudnici i popio otrov. Sud je nakon toga odlučio da će se presuda prenositi s odgodom od 30 minuta. Što se tiče mjera sigurnosti, one nisu posebno naglašene, barem zasad. Pretpostavlja se, ipak, da je sigurnosna služba suda u Haagu spremna. Pola sata odgode dosad bilo je samo tijekom sudskih postupaka. Izricanja presude nikad nisu praćena s odgodom, javlja naš reporter Zvonko Komšić koji se nalazi u Haagu.
7:38
Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-a, najavio je da će pravomoćna presuda Karadžiću (73) biti izrečena u njegovu sjedištu u Den Haagu danas u 14 sati, čime bi trebao biti okončan pravosudni postupak koji praktično traje od 1995. godine kada je objavljena i potvrđena prvotna optužnica protiv osobe koja slovi za inspiratora i čelnika "projekta" što je doveo do masovnih stradanja i etničkih progona u BiH i rezultirao genocidom pripadnika vojske i policije bosanskih Srba nad Bošnjacima u Srebrenici.
7:11
Među bosanskim Srbima on je i dalje jedan od "junaka", kao i bivši vojni zapovjednik i također haaški osuđenik Ratko Mladić, jer vjeruju da je spasio njihovu etničku zajednicu tijekom rata u BiH. Na Palama, Karadžićevom uporištu istočno od Sarajeva, mjesne vlasti prije nekoliko su dana po njemu nazvale sveučilišni kampus. Vlada Republike Srpske prije dvije godine Karadžića je čak i odlikovala, a ujedno negira da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima, izazivajuću osudu Zapada. Više čitajte OVDJE.
7:06
Goran Petronijević, koji je član Karadžićevog pravnog tima, rekao je ranije da obrana očekuje oslobađajuću presudu "ukoliko drugostupanjsko vijeće dokaze bude sagledalo s pravnog, a ne političkog stanovišta". "Uvijek sam optimist, ali s određenim oprezom", rekao je. Petronijević je rekao i da Karadžić očekuje "presudu kao dio procesa i ne razmišlja kakva će ona biti". Više pročitajte OVDJE. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

UŽIVO N1 MOŽETE PRATITI OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.