(UŽIVO) POČELO IZRICANJE PRESUDE LOGISTIČARIMA SMRTI! Simatović i Stanišić sjede u sudnici: Hoće li ih ovaj puta kazniti?

30.06.2021. 15:59:00

Međunarodni rezidualni mehanizam danas u 15 sati s odgodom od pola sata, izreći će presudu Pretresnog vijeća u slučaju Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših pripadnika Službe državne sigurnosti Srbije. Stavlja im se na teret da su u ratovima u bivšoj Jugoslaviji sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrba s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sudski proces trajao je čak 18 godina.

Izricanje presude pratite uživo na našem portalu

Presudu čita predsjedavajući Raspravnog vijeća Burton Hall. 

“Ovaj predmet ima dugu povijest, započeo je prije otprilike 18 godina. Današnja izreka bit će naša zadnja odluka”, rekao je glavni sudac na početku i pojasnio kako im tužiteljstvo na teret stavlja ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, točnije ubojstvo, deporatciju i progon nesrba na području Hrvatske i BiH.

U presudi se navode zločini koji su srpske snage počinile na području Hrvatsjke, uključujući brutalna ubijanja nesrpskih civila. Vijeće navodi da su neka od ubojstva počinili pripadnici “Arkanovaca”.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: N.K./Foto: Screenshot: Međunarodni kazneni sud

Autor: