(UŽIVO) RUSI VEĆ U KIJEVU! PUCA SE OKO ZGRADE VLADE Ukrajinci hrabre lokalno stanovništvo: ‘Uzvratite ruskim vojnicima molotovljevim koktelima’

25.02.2022. 12:03:00

Drugi je dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruska vojska napala je Ukrajinu iz tri pravca, a nakon što im je nanijela velike gubitke steže obruč oko glavnog grada Kijeva. Događaje iz Ukrajine pratite iz minute u minutu na našem portalu.

11:30 Ministar vansjkih poslova Rusije Sergej Lavrov održao je konferenciju za medije. “Nitko neće napadati narod Ukrajine, mi ovdje govorimo o sprečavanju neonacista i onih koji promoviraju genocid”. Poručio je da će Rusija osigurati demilitarizaciju Ukrajine te da ne vidi mogućnost da se sadašnja ukrajinska vlada prizna kao demokratska.

On je rekao i da Kremlj želi da ukrajinski narod bude nezavistan.

Ruski šef diplomatije je poručio da Moskva ne želi da “neonacisti vladaju Ukrajinom

11:30 Ukrajina je ukinula sve ristrikcije za prijam u vojsku. “Danas Ukrajina treba svakog čovjeka. Sve procedure za priključenje su pojednostavljene. Donesite samo vašuputovnicu i identifikacijski broj”, stoji u objavi tamošnjeg ministarstva obrane. Nedugo potom su objasnili da se ograničenja ne odnose na maloljetnike, samo one starije od 60 godina.

11:15 Javila se Merkel

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je u petak osudila ruski napad na Ukrajinu i dala punu podršku aktualnom kancelaru Olafu Scholzu u njegovim nastojanjima da zaustavi akciju Vladimira Putina. „Ovaj agresivni rat Rusije predstavlja duboku prekretnicu u povijesti Europe nakon Drugog svjetskog rata. Za ovu eklatantnu povredu međunarodnog prava nema nikakvog opravdanja i ja ju najoštrije osuđujem“, rekla je Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU).

11:10 ‘Nemojte pomagati neprijatelju da dobije informacije’

Ukrajinske vlasti apeliraju na ljude da ne objavljuju snimke te da ugase sve live streamove. Time će, kažu, onemogućiti Rusima da dobivaju informacije. “Nemojte pomagati neprijatelju da dobije informacije o našoj vojsci”, objavila je ukrajinska vojska.

10:30 Puca se oko zgrade vlade

AP javlja da su ruske snage došle do zgrade vlade u Kijevu. Trenutno traje pucnjava oko nje. Uzbuna za zračnu opasnost čula se u Kijevu, stanovnici su pozvani  da se odmah premjeste u skloništa.

9:45 Plenković se obratio novinarima

Hrvatski premijer Andrej Plenković dao je izjavu u Bruxellesu nakon što je skoro cijelu noć zasjedalo Europsko vijeće. “Po mom uvjerenju jučerašnja agresija od strane Rusije predstavlja poništenje svih načela međunarodnog prava”, rekao je. Najavio je i nove pakete sankcija, ovisno kako se situacija bude razvijala. “Ovo je nešto što ima dinamički karakter i sigurno nije zadnja poruka koju će Europa poslati Ukrajini.” PROČITAJTE VIŠE

9:35 “Radite molotovljeve koktele”

Ruski snage su ušle u Kijev, potvrdili su to i ukrajinski dužnosnici. Ministar obrane Ukrajine Oleksij Rezniko kažu da su u okrugu Obolon, devet kilometara od zgrade parlamenta. Vlasti ohrabruju lokalno stanovništvo da ruskim vojnicima uzvrate Molotovljevim koktelima, a preostalima da potraže sklonište.

09:25 Vode se bitke u predgrađu

Ukrajinska vojska kaže da su oružane snage angažirane u borbama u predgrađu glavnog grada Kijeva u Dymeru i Ivankivu, gdje je napredovao veliki broj ruskih oklopnih vozila. U objavi na službenoj Facebook stranici ukrajinskih oružanih snaga navodi se da su snage “nastavile pružati otpor” ruskim snagama sjeverozapadno od glavnog grada. U postu se dodaje da su vojnici uništili most na granici rijeke Teteriv kako bi spriječili daljnje napredovanje ruskih snaga.

BBC-ev novinar kaže da je čuo glasine da ruski saboteri već operiraju u samom Kijevu.

09:15 AFP javlja kako su počeli sukobi u sjevernom dijelu Kijeva.

09:00 Ruski vojnici u ukrajinskim uniformama idu prema centru Kijeva.

Zamjenica ministra obrane Anna Malyar objavila je na Facebooku da je ruska vojska zaplijenila dva oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine i u ukrajinskim uniformama velikom brzinom idu prema centru Kijeva sa strane Obolonija. Dodaje i da za njima stiže i kolona ruskih vojnih kamiona.

08:45 Izbjeglice iz Ukrajine stigle u Poljsku

Više od 1000 Ukrajinaca koji bježe od ruskog napada stiglo je vlakom u poljski grad Przemysl, priopćili su gradski dužnosnici. Poljska je postavila devet prihvatnih točaka za Ukrajince koji prelaze granicu gdje mogu dobiti hranu, medicinsku pomoć i informacije. U međuvremenu, državna novinska agencija PAP izvještava da tisuće ljudi u petak stiže na granični prijelaz Medyka automobilima iz cijele zemlje kako bi dočekali ljude i rodbinu koji stižu iz Ukrajine.

08:35 SAD: Zelenski je glavna meta

Američki State Department objavio je u petak da vjeruje kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski “glavna meta ruske agresije”. “Predsjednik Zelenskij predstavlja, čak utjelovljuje, demokratske težnje i ambicije Ukrajine i ukrajinskog naroda. Očekivano je da će biti glavnom metom ruske agresije”, kazao je za CNN glasnogovornik Ned Price. Zelenski je u Kijevu ponovio komentare SAD-a. “Imamo informaciju da sam neprijatelju glavna meta ja, a potom moja obitelj”, rekao je u video poruci. Naveo je i da su se pojavila lažna izvješća da je napustio Kijev. “Ostajem u glavnom gradu sa svojim ljudima”, kazao je, te dodao da ne smije reći gdje se točno nalazi.

08:00 Očekuje se tenkovski napad na Kijev

Ukrajina očekuje ruski tenkovski napad na glavni grad Kijev kasnije u petak, što bi mogao biti najteži dan u ratu, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova. Anton Heraščenko rekao je da su branitelji Kijeva spremni s protutenkovskim projektilima koje su isporučili strani saveznici. Zamjenik ukrajinskog ministra obrane također se složio s ocjenom da bi ruske snage danas mogle ući u područja nedaleko od Kijeva. Ministar je dodao da postrojbe ukrajinske vojske brane položaje na četiri bojišnice unatoč tome što su brojčano nadjačani. Ukrajinski vojni dužnosnik također je rekao da su ukrajinske snage uspjele odbiti ruske trupe u blizini Černihiva. To se poklapa s izvješćem ukrajinskog ministarstva obrane u kojem je ranije rečeno da su zračno-desantne postrojbe digle u zrak most preko rijeke Teteriv u Ivankivu, koji se nalazi oko 50 km (31 milju) sjeverno od Kijeva, u pokušaju da spriječe napredovanje ruskih snaga prema glavnom gradu, javlja Guardian.

07:00 Ukrajinski vojnici pobijeni na Zmijskom otoku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je hrabrost ukrajinskih vojnika pobijenih na Zmijskom otoku, rekavši da će svi oni biti posthumno odlikovani kao ratni heroji, piše BBC.

Više čitajte OVDJE.

06:30 Zelenski: Najveće sile gledaju izdaleka

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski još je jednom u petak ujutro apelirao na zapadne saveznike da pomognu Ukrajini i zaustave brutalni ruski napad, prenose agencije. “Ovoga jutra sami branimo svoju državu. Kao i jučer, najveće svjetske sile gledaju izdaleka”, rekao je Zelenskij u obraćanju naciji. “Jesu li Rusiju uplašile jučerašnje sankcije? Na našem nebu i na našem tlu vidimo da to nije dovoljno”, dodao je. Predsjednik je rekao da je Rusija nastavila s raketnim napadima u petak u četiri sata ujutro, ali i da su ruski vojnici zaustavljeni u napredovanju u većini pravaca. Dodao je da su udari bili usmjereni i na vojne i na civilne ciljeve. CNN je objavio da su se oko 5.40 sati čule najmanje tri eksplozije u Kijevu. Nešto ranije sirene su se oglasile i u ukrajinskom gradu Lavovu.

06:05 Napad na Kijev, srušen avion

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je putem twittera da je započeo napad na Kijev. Geraščenko je napisao da se se Kijev napada krstarećim ili balističkim projektilima. “Upravo sam čuo dvije snažne eksplozije”, objavio je Geraščenko. Objavljeno je i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je. Mediji su kasnije objavili i kako u Kijevu gori na više mjesta.

06:00 Sviće u Kijevu, diljem ukrajinske prijestolnice posvuda se čuju sirene, javljaju izvjestitelji. Ukrajinski izvori govore o raketnom napadu ruske strane, tvrde da su meta i vojni i civilni ciljevi. Ukrajinska pravda izvijestila je o rušenju strateški bitnog mosta kod Ivankiva u blizini Kijeva kako bi se usporio napad. Građani su potražili spas u skloništima i metrou.

05:00 Ruske snage su 30-ak kilometara od Kijeva, potvrđeno je od američkog obavještajnog vrha. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelinski izjavio je da je napad odbijen te da su “ruske trupe zaustavljene u napredovanju u većini pravaca”. Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba tvrdi da ovako nešto nisu doživjeli od 1941. godine”: Posljednji put je naš glavni grad doživio nešto slično 1941. kada ga je napala nacistička Njemačka. Ukrajina je pobijedila to zlo i pobijedit će ovo. Zaustavite Putina. Izolirajte Rusiju. Prekinite sve veze”, dodao je.

4:00 Ukrajinske snage tvrde da je u Kijevu oboren ruski zrakoplov koji se potom zabio u stambenu zgradu. Vijest je za agencije potvrdio Anton Gerašenko, savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

 

03:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potvrdio je informaciju o velikim gubicima na Zmijskom otoku u Crnom moru u blizini luke Odesa. Svi ukrajinski vojnici koji su se našli tamo pobijeni su. “Svi branitelji Zmijskog otoka su se borili koliko su mogli. Junački su poginuli. Svi oni posthumno će biti odlikovani. Vječno ćemo pamtiti sve koji su dali život za Ukrajinu”, izjavio je.

01:00 Ruska vojska steže obruč oko Kijeva. Američki vojni izvori potvrđuju njihovu potpuno zračnu premoć. Smatraju da imaju za cilj srušiti aktualnu ukrajinsku vladu i postaviti marionetsku.

23:05 Ukrajina je zbog ratnog stanja zabranila muškarcima starima od 18 do 60 godina napuštanje zemlje. Odluku je donijelo ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Guliver Images/AP Photo/Emilio Morenatti

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.