(UŽIVO) SJEDNICA VLADE: Božinović objavio odluku o mjerama, jedna stvar se mijenja. Beroš: Zastrašivanje zdravstvenih radnika je poraz zdrave pameti

15.12.2021. 09:51:00

Održava se sjednica Vlade.

Na dnevnom redu su izmjene i dopune Zakona o javnom bilježništvu, prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (EU) te izmjene i dopune Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (EU). Na sjednici će biti iznesene i informacije o aktualnom stanju vezanom uz potres te uz koronavirus.

Očekuje se da će Vlada na sjednici govoriti o produljenju mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa, što je jučer najavio premijer Andrej Plenković.

Uvodno obraćanje premijera

Premijer Plenković se uvodno obraća, prvo  donosi informacije o službenom posjetu BiH.

“Tijekom proljeća će se održati zajednički sastanak Vlade i Vijeća ministara, na njoj ćemo konstatirati stane odnosa o daljnje korake. Taj posjet je važan i u gospodarskom smislu, BiH nam je jedan od najvažnijih partnera. Ovaj posjet možemo ocijeniti vrlo dobrim”. 

O epidemiji

“Što se tiče epidemije, vidimo da se nastavlja pad novih slučajeva, no brojevi su i dalje visoki, apeliram da svi koji se nisu cijepili to učine, posebno stariji sugrađani. Zbog pojave novog soja pozivamo ljude da se cijepe trećom dozom od 3 do 6 mjeseci od primitka druge doze. Kroz skoro dvije godine imali smo među najblažim mjerama, spriječili smo otpuštanje, stečajeve. Dnevna briga o vođenju bitke protiv epidemije vodi se kako smatramo da je primjereno, želimo što manje zadirati u ljudska prava, no da bi se ona štitila, preduvjet je da su građani živi.  Zato su nam mjere bile ovako balansirane. U tom kontekstu snažno osuđujem napade i vrijeđanja zdravstvenih radnika u Bjelovaru. Trebamo te ljude zaštititi, vjerujem da će svi oni koji huškaju shvatiti da rade krive poteze, sve se razotkriva pa ljudi jasnije vide tko iza čega stoji i kakve su posljedice”, rekao je premijer.

Hvala Medvedu na prezentaciji o aktivnostima vezanim za obnovu, dodao je. “Jučer nas je bilo nekoliko na konferenciji Economista, svi imamo očekivanja dinamiziranja gospodarstva, sutra je Europsko vijeće, izvijestit ćemo o našim pripremama za uvođenje eura”, rekao je Plenković.

Beroš o epidemiji

“Imamo 4671 novi slučaj zaraze, prije tjedan dana je bilo 4751 slučaj zaraze, to je samo 80 više. U odnosu na tjedan ranije je pad broja zaraženih 1,7 posto”, rekao je ministar Beroš. Velika je popunjenost bolnica, dodao je. 

“Liste čekanja već su značajnije skraćene”, kaže. “Cijepljeno je 65.51% odraslog stanovništva. Stiglo je cjepivo za djecu. Posebno se preporučuje cijepiti djecu s kroničnim bolestima. Cijepljenje je potpuno dobrovoljno”, rekao je i dodao da je prevencija koju pruža cjepivo bolja opcija nego medikamendozna terapija.

“Od uvođenja covid potvrda otkriveno 9555 pozitivnih osoba, pratimo razvoj situacije s omikron varijantom, on predstavlja velik globalni rizik, pojava izaziva zabrinutost znantvene zajednice jer nije poznato kakve su joj epidemiološke karakteristike u zimskoj varijanti, nema dvojbe da je zarazniji od delte. Potrebno je držati se mjera i cijepiti trećom dozom. Pridružujem se osudi i pokušaju zastrašivanja zdravstvenih radnika, ti plakati su poraz zdrave pameti”, rekao je ministar.

Božinović o mjerama

Naši brojevi zadnjih dana stagniraju, omikron se brzo širi u nizu europskih država, višestruko brže od delte. To dovodi do pooštravanja mjera u nizu europksih zemalja,  omikron bi brzo mogao postati dominantan. To nam ne otvara mogućnost popuštanja, Stožer donosi 7 odluka na nacionalnoj razini, pet se odnosi na okupljanje, prelazak granica, korištenje maski, javni prijevoz, rad trgovina, u odluci ogrnaičavanja okupljanja imamo novinu za okupljanje na javnom prostoru s više od 100 osoba, ista se mogu održati ako to odobri nadležni županijski zavod za javno zdravstvo”.

Zabrana ulaska u državu se više ne odnosi na osobe koje dolaze iz Hong Konga. 

Nova odluka o uvođenju mjere u socijalnoj skrbi – obaveza se uvodi i za korisnike centara i sve osobe koje u njih dolaze”, rekao je Božinović.

Plenković je rekao da očekuje da se odluke donesu danas.

Uskoro opširnije…

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.