UŽIVO Zelenskij u posjetu Buči, Putin uveo sankcije neprijateljskim zemljama (KRONOLOGIJA - VIDEO)

04.04.2022. 18:01:00

Rat u Ukrajini 40. dan ruske invazije nastavlja se bombardiranjem gradova na jugu zemlje, a žestoke borbe i dalje su u opkoljenom Mariupolju. Ruske snage povlače se sa sjevera, a potresni prizori i civilne žrtve koje ostavljaju iza sebe ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij naziva svjesnim pokoljem i genocidom. Ukrajina je u nedjelju optužila Rusiju za “genocid”, ustvrdivši da je pronašla trupla 410 civila u okolici Kijeva koju je ovih dana vratila pod svoju kontrolu, što je zločin koji je zgrozio javnost u Europi i u Sjedinjenim Državama. 

Papa Franjo odao je u nedjelju počast novinarima ubijenima tijekom rata u Ukrajini rekavši kako se nada da će ih Bog nagraditi za služenje općem dobru na kojoj god strani bili.

Tijek događaja pratite u nastavku:

17.30

Putin obustavio proceduru pojednostavljenih viza za europske zemlje

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je obustavio pojednostavljeni postupak izdavanja ruskih viza dužnosnicima i novinarima europskih zemalja koji su ocijenjeni “neprijateljskima”, kao odgovor na sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

16.00

UN-ova povjerenica za ljudska prava zgrožena snimkama iz Buče

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet “zgrožena” je snimkama mrtvih tijela u ukrajinskom gradu Buči otkrivenih nakon povlačenja ruskih snaga te je rekla u ponedjeljak da je moguće riječ o ratnom zločinu.

15.42

Ukrajinska državna odvjetnica optužuje ruske snage za zločine protiv čovječnosti

Ukrajina otvara istragu protiv ruskih snaga zbog mogućih zločina protiv čovječnosti prema civila i kršenja Ženevske konvencije prema zarobljenim vojnicima, objavile su državna odvjetnica i pučka pravobranitelja u ponedjeljak kada su pronađene nove žrtve u selu Motižin blizu Kijeva.

15.40

Putin uveo sankcije neprijateljskim zemljama

Ruski predsjednik Vladimir Putin uveo je vizna ograničenja za građane zemalja koje Rusija smatra “neprijateljskim”. Od danas je obustavljen pojednostavljeni proces izdavanja viza za neke zemlje EU-a.

15.38

Zelenskij: Sada je teže pregovarati s Ukrajinom

Ukrajinski predsjednik Zelenskij došao je u posjet Buči, gradu u kojem je počinjen pokolj koji Rusija negira. Novinari koji su ušli u grad nakon što se povukla ruska vojska zatekli su masovne grobnice i tijela koja leže uz cestu.

Zelenskij je u Buči razgovarao s lokalnim stanovništvom. Ponovio je da je Rusija izvršila ratne zločine i genocid u Ukrajini. Na pitanje BBC-ja je li još moguće razgovarati o miru s Rusijom, rekao je: “Da, jer Ukrajina mora imati mir. U Europi smo u 21. stoljeću. Nastavit ćemo s naporima diplomatski i vojno”, rekao je.

Istaknuo je da je teže pregovarati s Rusijom otkako su postali svjesni razmjera navodnih zločina koje su počinile ruske trupe.

“To su ratni zločini i svijet će ih priznati kao genocid”, kazao je Zelenski, prenosi Reuters.

14.57

Bjelorusija i dalje služi kao uzletno-sletna staza za ruske borbene zrakoplove, lovce i bombardere

U Ukrajini je relativno mirno s obzirom na jučerašnji dan. U fokusu je Mariopolj, ali i Odesa koja je pod žestokom raketnom paljbom. Zabrinjavajuće je što u Crnom moru ruska ratna mornarica priprema desant prema Odesi, tako smatraju ukrajinski vojni stručnjaci, rekao je za HRT Petar Vlahov koji se javio iz Lavova.

“Većina vojnih snaga skuplja se prema istoku i možda su u pitanju samo sati kada bi ova ofenziva mogla krenuti. Stručnjaci koji su stigli u černobilsku nuklearnu elektranu strahuju da je 1500 ruskih vojnika ovdje ozračeno. Oni su ovdje boravili za vrijeme okupacije, boravili su u tzv. Crvenoj šumi, zabranjenoj zoni zbog radioaktivnosti. Oni su upravo ovih dana otišli u Bjelorusiju i Rusiju i smatra se da su tu radijaciju prenijeli u te zemlje, izvještava.

Bjelorusija i dalje služi kao uzletno-sletna staza za ruske borbene zrakoplove, lovce i bombardere koji zapravo iz Bjelorusije uzlijeću u svojim akcijama napada diljem Ukrajine.

“Ekipa HRT-a je razgovarala s pripadnicima Legije stranaca koji i dalje regrutiraju veliki broj građana iz zapadne Europe, ali mora se reći da pomalo staju s time, stoga što više nema mjesta u ukrajinskim postrojbama s obzirom na količinu ljudi diljem svijeta koji su se spremni boriti na strani Ukrajine”, izvijestio je Vlahov i dodao kako su i pripadnici Legije stranaca šokirani sa svim snimkama koje pokazuju genocid koji je počinila ruska vojska.

14.53

EU oslobodio dodatna sredstva za pomoć ukrajinskim izbjeglicama

Vijeće Europske unije usvojilo u ponedjeljak zakonske dopune koje omogućavaju državama članicama da sredstva iz fondova kohezijske politike i iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) preusmjere za pomoć ukrajinskim izbjeglicama.

13.40

Merkel na kritiku Zelenskog odgovorila da stoji uz odluke NATO-a iz 2008.

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel stoji uz odluku NATO-a iz 2008. da ne prihvati Ukrajinu kao članicu saveza, odgovarajući tako na kritiku njezine politike prema Rusiji tijekom 16 godina na dužnosti.

13.00

Bidenov izaslanik: Ukrajinska kriza neće se preliti na zapadni Balkan

Rat u Ukrajini ne može se preliti i na BiH, a Hrvatska je primjer pametne energetske politike, rekao je u ponedjeljak posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

12.55

Kremlj osudio poljsku otvorenost za nuklearno oružje na svom tlu

Kremlj je u ponedjeljak osudio izjave čelnika vladajuće poljske stranke, koji je rekao da je Varšava otvorena za raspoređivanje američkog nuklearnog oružja na svome tlu i da bi pozdravila 50-postotno povećanje američkih vojnika u Europi.

12.43

Slovačka ne može bez ruskog plina

Slovačka ne može bez ruskog plina i spremna ga je plaćati i u rubljima, bude li morala, izjavio je ministar gospodarstva, dodavši ipak da će Bratislava surađivati s EU-om na zajedničkom stajalištu.

12.36

Gotovo dva i pol milijuna izbjeglica utočište je pronašlo u Poljskoj

Prema podacima UNHCR-a, Ukrajinu je dosad napustilo više od 4 milijuna 215 tisuća ljudi. Gotovo 2 i pol milijuna utočište je pronašlo u Poljskoj. Na granici s Ukrajinom, u Zahonju.

12.32

Varšava predlaže osnivanje povjerenstva za istragu “genocida” u Ukrajini

Poljski premijer pozvao je u ponedjeljak na osnivanje međunarodnog povjerenstva za istragu “genocida” koji je, po njegovu mišljenju, počinila ruska vojska u ukrajinskim gradovima, među kojima je Buča gdje je otkriveno više od 400 pobijenih civila.

EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT — MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES — THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

12.30

Izraelski veleposlanik: Ubijanje civila ratni je zločin i ne može se opravdati

“Duboko šokiran slikama iz Buče. Ubijanje civila ratni je zločin i ne može se opravdati”, napisao je Michael Brodsky, izraelski veleposlanik u Ukrajini na prizore likvidiranih civila u Buči.

11.00

EU smatra ruske vlasti odgovornima za pokolje u Ukrajini

Europska unija smatra ruske vlasti odgovornima za zvjerstva u ukrajinskim gradovima jer su imale punu kontrolu nad tim područjem koje je sada oslobođeno te odmah počinje rad na novim sankcijama, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

10.30

Macron poziva na još sankcija Rusiji nakon pokolja u Buči

Rusiji treba nametnuti još sankcija jer postoje jasni pokazatelji da je ruska vojska odgovorna za ubojstva civila u ukrajinskome gradu Buči, izjavio je u ponedjeljak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

10.20

Opet krenulo žestoko raketiranje lučkog grada Odese

Negdje oko tri sata noćas opet je krenulo žestoko raketiranje lučkog grada Odese, koji je na meti ruskog topništva s mora, ali i raketnog sustava iz 300 kilometara udaljenog Krima. Zasad nema podataka koliko je u jutrošnjem raketiranju bilo eventualnih žrtava.

Lavov, iz kojega se za HRT javio Petar Vlahov, je sinoć u dva navrata bio pod zračnom uzbunom.

Tijekom noći u istočnim oblastima prema Luhansku i Donjecku ukrajinski branitelji odbacili su čak sedam napada ruske vojske i proruskih separatista. Tamošnje lokalne vlasti upozoravaju stanovnike da što prije napuste taj teritorij jer se ovih dana očekuje intenziviranje ruske ofenzive upravo u tim istočnim oblastima.

Nastavlja se povlačenje ruskih vojnika iz Sumija prema Belgorodu. Riječ je o ozbiljno povlačenju ruske vojske i vojne tehnike, izvještava Vlahov za HRT.

8.44

Civili likvidirani pri povlačenju ruskih postrojbi

Zapadni čelnici traže istragu ratnih zločina nakon otkrića tijela ubijenih civila, od kojih su neki imali ruke vezane na leđima, u mjestima Buči i Irpinju, pokraj Kijeva. Likvidirani su pri povlačenju ruskih postrojbi. Prema ukrajinskom tužiteljstvu, u masovnoj grobnici pronađeno je više od 400 tijela civila. Moskva opovrgava te optužbe i za danas je zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, navodi HRT.

EPA/ATEF SAFADI

8.13

Moskva: “Nema sumnje, snimke mrtvih civila iz Buče su naručene”

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako su snimke mrtvih civila u Buči “naručile” Sjedinjene Američke Države kao dio zavjere protiv Rusije.

“Tko su majstori provokacija? Naravno, Sjedinjene Države i NATO, rekla je glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova u intervjuu na državnoj televiziji kasno u nedjelju”, prenosi Reuters.

8.00

Zelenskij: Ruski vojnici počičnili su pokolj i genocid

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nazvao je pripadnike ruske vojske “ubojicama, mučiteljima i silovateljima” nakon što su stotine tijela ukrajinskih civila pronađene na ulicama gradova oko Kijeva tijekom vikenda.

7.30

Rusija želi tajno mobilizirati 60.000 pričuvnika

Rusija je započela tajnu mobilizaciju pričuvnika, tvrdi ukrajinska vojska u posljednjem izvješću od ponedjeljka, a prenosi BBC.

7.00

Masovna grobnica za civile u Buči?

Satelitske snimke ukrajinskog grada Buče navodno prikazuju 13 metara dugačak rov iskopan na zemljištu crkve za koji se vjeruje da je masovna grobnica za ubijene civile.

Snimke koje je zabilježila američka tvrtka Maxar Technologies 31. ožujka pokazuju znakove iskopavanja na području crkve u Buči, priopćila je tvrtka.

0.30

Sedam mrtvih i 34 ranjena u ruskom napadu na Harkiv

Sedam osoba je izgubilo život, a 34 su ranjene u ruskom napadu u nedjelju na stambenu četvrt u Harkivu, velikom gradu na sjeveroistoku Ukrajine, priopćilo je tamošnje državno odvjetništvo.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Gordana Sarkotić/Foto: YouTube/screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.