UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Sirijski ekstremisti kolju katoličke svećenike, a hrvatska Vlada ih neizravno podržava

05.09.2013. 08:48:34

Iako je FSA medijski eksponiranija, Jabhat Al-Nusra daleko je najmoćnija skupina koja se bori protiv režima predsjednika Assada. Osnovani su u siječnju 2012., a mnogi borci 'kalili' su se u Iraku, gdje su stekli vojnu obuku i iskustvo. UN, SAD, Australija, Ujedinjeno kraljevstvo – svi oni proglasili su je terorističkom organizacijom. Unatoč tome, zajedno s njima rade na svrgavanju Asada.

Rusija je danas javila - na Mediteranu je zabilježeno lansiranje dvaju balističkih raketa. Mnogi su se uplašili da je riječ o početku intervencije Zapada u Siriji, no iz Izraela su 'smirili' stvar objasnivši kako je riječ samo o zajedničkoj vojnoj vježbi sa američkom vojskom. Rekli bi neki - pokazivanje mišića. I dok status quo i dalje traje, donosimo kratku priču o organizaciji o kojoj se malo zna, a koja je najveća prijetnja Assadovu režimu.

Hrvatska Vlada početkom je godine priznala sirijsku opoziciju kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda. Nacionalna koalicija za opozicijske i revolucionarne snage, političko tijelo sirijske opozicije, bori se na istoj strani kao i Jabhat Al-Nusra, sirijsko krilo al-Qaedae. Ova je ekstremistička organizacija autor je nekih od najnasilnijih videa koje možete vidjeti na video servisima.

Iako je FSA medijski eksponiranija, Jabhat Al-Nusra daleko je najmoćnija skupina koja se bori protiv režima predsjednika Asada. Osnovani su u siječnju 2012., a mnogi borci 'kalili' su se u Iraku, gdje su stekli vojnu obuku i iskustvo. UN, SAD, Australija, Ujedinjeno kraljevstvo – svi oni proglasili su je terorističkom organizacijom. Unatoč tome, zajedno s njima rade na svrgavanju Assada. Vođa organizacije je Abu Mohammad al-Golani. O njemu se zna jako malo; u javnosti se ne pojavljuje bez maske, a obraća se isključivo audiosnimkama.

Youtube kanal posvećen 'građanskom novinarstvu' imena Truthloader upozorava da se neki od najnasilnijih video snimaka koji dolaze iz Sirije povezuju upravo s ovom grupom – javna smaknuća, odrubljivanja glava, bombaši samoubojice...  Napominju kako je grupa povezana sa džihadističkom grupom Islamska država Irak i al-Sham, koja je objavila video javnog smaknuća troje ljudi. Truthloadrer upozorava da bi pobjeda Al-Nusre u Siriji dovela do nestanka sekularne države i uvođenja islamističke.

Britanski Guardian pod naslovom 'bezobzirni, organizirani i preuzimaju kontrolu', u srpnju je objavio priču o Al-Nusri. Novinar britanskog lista opisuje ih kao grupu koja ne podilazi uobičajenim klišeima islamističkih boraca koji žele uspostaviti 'islamimističke kalifate'. Al-Nusra je u posjedu ogromnih silosa pšenice, tvornica, polja nafte i plina, ukradenih vladinih automobila i – ogromnog arsenala oružja.

Da bi stekli dojam o kakvoj je grupi riječ, donosimo vam izuzetno uznemirujućI video objavljen krajem lipnja. Na njemu je prikazano ubojstvo odsijecanjem glave sirijskog katoličkog svećenika Francoisa Murada.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.