Vatreni pred odlukom: Pravila su da se krše ili Euro nejednakih šansi…

22.06.2021. 16:26:00

Danas od 21 sat na Hampden Parku u Glasgowu Hrvatska će snage odmjeriti sa škotskom reprezentacijom, koja je samo u ovoj situaciji lagani favorit, iako su Vatreni bez dvojbe igrački kvalitetniji, uostalom svjetski su doprvaci, koji su prije tri godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji zadivili nogometni svijet. 

Ponajprije zato što Hrvatska danas ne igra kao Hrvatska prije tri godine. A onda ne igra se u uvjetima koji su jednaki za sve, iako FIFA i UEFA promoviraju ”jednakost” i uporno ponavljaju kako je najvažnije da svi imaju jednake šanse. Nemaju, a pogotovo ih nemaju na ovom turniru, primjerice, Hrvata na utakmicu u Glasgowu, pritom mislimo na navijače, skoro da i neće biti, a svima je zapravo jasno koliko našim Vatrenima znače navijači, o čemu je na HRT-u govorio i doajen sportskog novinarstva, i zapravo jedini zbog kojeg vrijedi pogledati ”specijalne emisije HRT-a” Anton Samovojska, u pauzi i nakon utakmica. Naime, Samovojska je kazao nakon sinoćnje utakmice i pobjede Danske protiv Rusije, na stadionu na čijim tribinama nije bilo niti jednog Rusa, da bi fair natjecanje bilo kada bi u Glasgowu na Hampden Parku večeras bilo preko 5000 Hrvata, no neće ih biti, kao što ista pravila ne vrijede kada su u pitanje tzv. epidemiološke mjere.

Naime, jedan od bitnijih škotskih igrača (Billy Gilmour) pozitivan je na koronavirus, no samo će on propustiti večerašnji susret odluke, susret u kojem obje reprezentacije moraju igrati na pobjedu. Ostali, koji su slavili s njime, igrali tenis s njime, grlili se s njime, ne moraju ni u samoizolaciju, u koju moraju tek dva engleska igrača, iz istog razloga, ali u situaciji kada je Engleska ionako osigurala prolaz u osminu finala s obzirom da ima četiri osvojena boda i u trenutku kada bi im možda više odgovarao remi protiv Čeha večeras kako bi osvojili po mnogima puno lagodniju drugu poziciju skupini, poziciju s koje će se navodno lakše doći do završnice turnira. Iako je i to relativno na natjecanju na kojem je sve moguće, osim da svi imaju jednake šanse, natjecanju u kojem ima svega, osim istih pravila za sve, a sve navodno zbog pandemije koronavirusa, koji očito ne djeluje na sve jednako, neke, barem bi iz se iz ove ”kaše” dalo naslutiti, su nacije, a onda i njihove reprezentacije, s većim imunitetom, daleko otpornije.

Naravno, nije to i ne može biti alibi za eventualni novi ”kiks” Vatrenih, koji ne igraju dobro, ali tome unatoč imaju još jednu šansu, još jednu priliku, makar i u ne baš jednakim uvjetima. Prije svega sama pomisao da bi se Euro igrao u desetak gradova, desetak zemalja Starog kontinenta, stavlja u povlašteni položaj reprezentacije koje će igrati na domaćem terenu. Teško će se vratiti vremena kada su se tako velika nogometna natjecanja igrala u samoj jednoj zemlji, primjerice Engleskoj 1996., i kada je taj mjesec nogometa bio pravi blagdanski mjesec za ljubitelje ”najvažnije sporedne stvari na svijetu”, a kojih nije malo. Bili su to nogometni praznici…

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Miroslav Herceg/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.