Velika borba između Zatona i Rasline: ‘Opravdane su sumnje da su svi ovi požari namjerno izazvani’

17.08.2017. 11:35:06

I dalje je aktivan požar između Zatona i Rasline u vodičkom zaleđu. Tijekom noći na terenu je ostalo 160 vatrogasaca i vojnika. Vatru su uspjeli zaustaviti nadomak kuća. Od jutra im pomažu i zračne snage – 3 kanadera i 2 Air tractora. Vatrena stihija progutala je više od 650 hektara borove šume, niskog raslinja, vinograda i maslinika, piše HRT. Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić kazao je kako je vatra daleko od kuća. Potvrdio kako su vatrogasci šibensko-kninske županije ove godine gasili 1034 požara što je tri puta više nego lani u isto vrijeme. “Nažalost, požari u zaleđu Vodica su svakodnevna pojava i samo na njihovo gašenje potrošeno 450 do 500 milijuna kuna – bez popratne štete na poljima, objektima i dalekovodima. Opravdane su sumnje da su svi ti požari namjerno izazvani. I ovaj požar je počeo u blizini benkovačke ceste, a drugi požar na istoj lokaciji, kilometar zapadnije”, kazao je Dukić. Dva Air tractora upućena su jutros i na Svilaju, gdje požar gori od subote. Jučer su zračne snage ondje prekinule gašenje zbog dima i slabe vidljivosti. Gasiteljima i ondje pomaže vojska – 50 pripadnika HV-a poslano je na Svilaju iz Zatona. Jučer je gorjelo je i u Rogoznici i kod Šestanovca, ali je požar od sinoć pod nadzorom gasitelja. Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage sudjelovale su u gašenju 213 požara. U Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji po 73 požara, 53 u Zadarskoj županiji, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji. Ukupno je ostvareno 1800 sati naleta i izbačene 52 tisuće tona vode.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.