VELIKA NAFTNA MRLJA KREĆE SE MEDITERANOM: Krenula je iz rafinerije, sumnja se da su pokušali zataškati razmjere katastrofe!

01.09.2021. 11:58:00

Ogromna naftna mrlja kreće se Sredozemnim morem te se približava se Cipru i prijeti ekološkom katastrofom. Nafta je iscurila iz rafinerije Baviyas u Siriji, čijom obalom se širila prije nego što se približila 130 kilometara udaljenom Cipru.

Prema računalnim projekcijama nafta bi trebala stići do polotoka Karpas koji se nalazi na teritoriju međunarodno nepriznatog Sjevernog Cipra. Ersan Saner, tamošnji premijer, kaže da provode sve mjere kako bi ne bi došlo do štete po okoliš, a naglasio je kako je pomoć već stigla od Turske. Također, pomoć su ponudili i ciparski Grci.

Sirijska vlada priznala je da je nafta procurila iz tanka termoelektrane koja je u sklopu rafinerije Baviyas, no čini se da su pokušali zataškati razmjere katastrofe. Procjenjuje se da naftna mrlja sada prekriva skoro 150 metara kvadratnih mora.

Još veće količine procurile su u veljači u Izraelu

Inače, riječ je o drugom najvećem izljevu nafte ove godine na Mediteranu.

U veljači je nafta procurila u obalnom području Izraela i uzrokovala ekološku štetu na plažama ove države, ali i uzduž libanonske obale.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Daniel Radman/Foto: Wikipedia

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.